Washingtonul îndeamnă Kievul să aibă o atitudine de reţinere faţă de insurgenţii proruşi

Autor: Anna Primac Postat la 15 august 2014 25 afişări

Statele Unite au îndemnat joi Kievul la "reţinere", cu scopul de a reduce numărul de victime civile, în contextul în care armata ucraineană avansează în estul ţării spre un bastion al separatiştilor proruşi.

"Am subliniat importanţa unei atitudini de reţinere, pentru a reduce numărul de victime civile", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

"Îi îndemnăm pe ucraineni să facă tot posibilul pentru a evita populaţia locală în încercările de eliberare a oraşului (Lugansk) de separatişti", a adăugat Harf, cerând Kievului să nu folosească arme care ar putea pune în pericol persoanele civile.

Totodată, Harf a reafirmat că Washingtonul susţine Kievul în eforturile sale de a prelua controlul asupra estului ţării.

Rusia a îndemnat, joi seara, la o încetare a focului "urgentă" în Ucraina, cu scopul de a garanta securitatea unei misiuni umanitare pentru populaţia din sud-estul acestui stat, victimă a luptelor între forţele ucrainene şi separatişti proruşi.

Ministerul rus de Externe "îndeamnă părţile implicate în conflict să asigure urgent instaurarea unui regim de încetare a focului", pentru a permite distribuirea de "ajutor umanitar populaţiilor din sud-estul Ucrainei", potrivit unui comunicat.

Moscova a trimis spre estul Ucraunei un convoi umanitar de aproape 300 de camioane, care ar conţine peste 1.800 de tone de alimente, medicamente şi generatoare.

Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
UCRAINA,
/actualitate/washingtonul-indeamna-kievul-sa-aiba-o-atitudine-de-retinere-fata-de-insurgentii-prorusi-13095660
13095660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.