Vine furtuna imobiliară. Una dintre cele mai importante pieţe de real estate din lume se prăbuşeşte şi ar putea trage după ea economii de pe tot globlul

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 noiembrie 2022 2461 afişări

Vine furtuna imobiliară. Una dintre cele mai importante pieţe de real estate din lume se prăbuşeşte şi ar putea trage după ea economii de pe tot globlul

Piaţa de real estate din Suedia se confruntă cu o scădere accelerată a preţurilor, fiind afectată de cea mai gravă criză imobilară din ultimii 30 de ani. Ceea ce se întâmplă în prezent cu piaţa suedeză ar putea reprezenta soarta pieţelor din interiorul economiilor dezvoltate din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Situaţia pieţei imobiliare suedeze a fost alimentată de inflaţia galopantă şi de măsurile luate de marile bănci centrale pentru limitarea acesteia, ceea ce a dus la o scădere a preţului locuinţelor cu 14%. Preţurile au continuat să scadă pentru şapte luni la rând, în condiţiile în care gospodăriile sunt presate puternic de creşterea costului vieţii.

Această prăbuşire a pieţei este cel puţin neobişnuită pentru o ţară în care corecţiile anterioare au fost superficiale şi de scurtă durată, iar tinerii suedezi n-au experimentat niciodată o prăbuşire a imobiliarelor.

La nivel global pieţele de real estate din întreaga lume au început să încetinească, insă scăderile nu au început să îşi facă încă apariţia. Conform prognozelor, în economii precum Marea Britanie sau Noua Zeelandă sunt prevăzute scăderi de până la 20% în cel mai negru scenariu.

„Preţul pentru multe dintre locuinţe a scăzut sub norma generală de preţ, iar competiţia pentru oferte este slabă. Nu ne aşteptăm să vedem o rederesare reală până anul viitor„ a declarat Markus Svanberg, CEO-ul agenţiei imobiliare Lansforsakringar Fastighetsformedling.

În octombrie, indicele HOX, care urmăreşte evoluţia preţurilor pentru locuinţele suedeze a înregistrat o scădere de 3% faţă de luna precedentă. Aceasta este cea mai abruptă scădere din iunie şi până în prezent.

Scăderea preţurilor este condusă de locuinţele deconectate (imobile care nu sunt legate de nicio clădire – n.r), acestea fiind foarte vulnerabile pe măsură ce preţul pentru energie electrică creşte.

Majoritatea analiştilor imobiliari sunt de părere că declinul va continua, iar traiectoria actuală a pieţei indică că toţi banii făcuţi din vânzările realizate în pandemie s-ar putea evapora până la începutul lui 2023.

Temerile analiştilor sunt alimentate şi de faptul că Banca Naţională a Suediei ar urma să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază.

Creşterea costurilor de împrumut pune o presiune uriaşă pe proprietarii de imobile, mulţi dintre aceştia urmând să se confrunte cu scadenţe mari ale obligaţiunilor în următorii ani.

Riksbank, banca centrală a Suediei, este de părere că real esatate-ul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii financiare a ţării şi a îndemnat băncile să fie mai reţinute atunci când vine vorba de acordarea creditelor, afirmând că riscul apariţiei unui val de credite neperformante a crescut puternic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.