Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, dată în judecată pentru a noua oară de Liga Studenţilor

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 09 martie 2015 72 afişări

Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi a dat în judecată instituţia de învăţământ pentru a noua oară, motivul fiind introducerea unor criterii discriminatorii pentru studenţii care vor să acceadă la funcţia de student reprezentant în structurile de conducere ale universităţii.

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi arată într-un comunicat transmis luni că "prin mult-contestata variantă a Statutului Studentului, care a fost adoptată de Senatul Universităţii «Cuza» în ianuarie anul trecut, au fost introduse o serie de criterii discriminatorii pentru studenţii reprezentanţi".

Astfel, studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Senatul universităţii şi în consiliile facultăţilor.

Conform sursei citate, reglementarea respectivă "încalcă în mod flagrant Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care prevede prin articolul 203 aliniatul 4 că «statutul de student reprezentant nu poate fi condiţionat de conducerea universităţii»" şi, mai mult, se încalcă prevederile ordonanţei de urgenţă 137/2000 care interzice orice formă discriminare.

"Conducerea universităţii trebuie să respecte legea! O asemenea situaţie nu a fost întâlnită în cazul altor instituţii de învăţământ superior. Prin această prevedere ilegală introdusă de conducere se doreşte limitarea accesului studenţilor la funcţiile de reprezentare cât şi impunerea unui control asupra studenţilor reprezentanţi în situaţia în care aceştia ar deveni incomozi şi ar contesta anumite decizii”, a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Ligii Studenţilor din Universitatea "Cuza" din Iaşi.

În decembrie 2014, Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a mai depus la Tribunalul Iaşi o acţiune împotriva instituţiei de învăţământ superior, cerând anularea regulamentului pentru studii universitare de licenţă.

Potrivit reprezentanţilor ligii studenţeşti, conducerea universităţii ieşene a votat în Consiliul de Administraţie şi în Senat o serie de măsuri şi de taxe pentru repetarea examenelor fără consultarea studenţilor.

Şi conducerea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a dat în judecată Liga studenţească, cerându-i să îşi schimbe numele, motivaţia instituţiei de învăţământ superior fiind aceea că numele ligii ar induce în eroare, putându-se crede că asociaţia ar reprezenta întregul corp studenţesc al universităţii, lucru considerat de universitate ca fiind "ilegal şi incorect".

Liga Studenţilor "Universităţii Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi este o asociaţie studenţească înfiinţată în anul 2013, care a iscat o serie de nemulţumiri în rândul celorlalte ligi şi al studenţilor reprezentanţi în Senatul şi Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ superior prin faptul că aceasta şi-a luat un statut de sindicat, nerecunoscut de restul asociaţiilor.

Liga a organizat în decembrie un protest în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi , nemulţumită de unele taxe considerate a fi abuzive, creşterea tarifului pentru cazarea în căminele instituţiei de învăţământ superior, cerând să aibă reprezentanţi în structurile de conducere ale universităţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNIVERSITATE,
INSTANŢĂ,
/actualitate/universitatea-alexandru-ioan-cuza-din-iasi-data-in-judecata-pentru-a-noua-oara-de-liga-studentilor-13954485
13954485
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.