Ungaria îl convoacă pe ambasadorul SUA după ce Joe Biden a declarat că Orban urmăreşte construirea unei dictaturi în ţară

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 13 martie 2024 72 afişări

Ungaria îl convoacă pe ambasadorul SUA după ce Joe Biden a declarat că Orban urmăreşte construirea unei dictaturi în ţară

Ungaria l-a convocat pe ambasadorul SUA după ce preşedintele Joe Biden a declarat că premierul Viktor Orban urmăreşte să construiască o „dictatură" în ţară, raportează Bloomberg.

Săptămâna trecută, la un miting de campanie, Biden l-a criticat pe Donald Trump pentru că s-a întâlnit cu Orban în staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida. Potrivit lui Biden, Orban „a declarat categoric că nu crede că în eficienţa democraţiei - el cautând instaurarea unei dictaturi în ţară".

„Nu trebuie să acceptăm astfel de minciuni din partea nimănui, chiar dacă persoana respectivă se întâmplă să fie preşedintele Statelor Unite", a declarat marţi ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unui briefing. El a precizat că adjunctul său l-a convocat pe ambasadorul american David Pressman pentru a protesta faţă de această remarcă.

Orban a călătorit în SUA săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu Trump, într-un semn de susţinere înaintea alegerilor din noiembrie. Orban nu s-a întâlnit cu oficiali ai administraţiei Biden în timpul călătoriei sale, care a inclus o escală la Washington.

Actuala administraţie americană a criticat consolidarea puterii lui Orban - care durează de mai bine de zece ani - legăturile cu Rusia şi China, precum şi faptul că liderul ungar a încetinit extinderea NATO şi sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.

Trump l-a lăudat vineri pe Orban, ironizând în acelaşi timp criticile adresate premierului ungar.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.