Un sistem optic de camuflare perfectă a fost creat de cercetătorii americani

Autor: Bogdan Enache Postat la 28 septembrie 2014 67 afişări

Cercetătorii americani au descoperit un mod de a ascunde vederii obiecte masive folosind lentile ieftine şi deja disponibile pe piaţă, o tehnologie care pare inspirată din paginile seriei "Harry Potter" a autoarei britanice J. K. Rowling.

Sistemul de camuflare optică realizat de specialiştii de la Universitatea din Rochester, statul american New York, permite ascunderea unui obiect, în timp ce restul obiectelor din jurul acestuia sunt vizibile, iar imaginea lor nu este deformată.

"Mulţi oameni au lucrat ani de zile la diferite aspecte ale camuflării optice", a declarat John Howell, profesor de fizică la Universitatea din Rochester.

Sistemul de camuflare, intitulat "Rochester Cloak", seamănă mai degrabă cu echipamentele din cabinetul unui medic oftalmolog. Astfel, atunci când un obiect este plasat în spatele lentilelor, acesta dispare.

Alte metode de camuflare optică anterioare erau complicate, scumpe şi nu puteau ascunde obiecte tridimensionale când acestea erau privite din unghiuri diferite, au explicat cercetătorii.

"Din ce ştim noi, acesta este primul sistem de camuflare optică care este capabil să ascundă vederii un obiect tridimensional, din orice direcţie ar fi privit acesta", a declarat Joseph Choi, un student care a participat la crearea sistemului la Universitatea din Rochester, instituţie renumită pentru cercetările sale în domeniul opticii.

În testele pe care le-au efectuat, cercetătorii au reuşit să facă invizibile o palmă umană, un chip şi o riglă, fiecare dintre acestea devenind "invizibile", în timp ce obiectele din spatele lor erau vizbile.

Implicaţiile descoperirii sunt nelimitate, potrivit cercetătorilor. "Cred că sistemul ar putea fi folosit pentru ascunderea unei remorci a unui camion, astfel încât şoferul să poată vedea exact ce este în spatele său. Poate fi folosit în operaţiile chirurgicale, în armată, în designul interior, în artă", a mai spus Choi.

Sistemul optic al cercetătorilor americani nu produce nicio distorsiune a imaginii obiectelor aflate în planul al doilea faţă de obiectul camuflat.

De asemenea, sistemul poate fi realizat cu costuri foarte mici. Cei doi cercetători au cheltuit puţin peste 1.000 de dolari pe materialele folosite şi cred că ar putea reduce şi mai mult costurile.

Cei doi cercetători sunt în curs de a obţine un brevet de invenţie, chiar dacă au publicat deja pe internet informaţii despre cum poate fi construit chiar şi acasă sistemul "Rochester Cloak".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SISTEM OPTIC,
CAMUFLARE,
/actualitate/un-sistem-optic-de-camuflare-perfecta-a-fost-creat-de-cercetatorii-americani-13353855
13353855
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.