Un musulman din SUA obţine 385.000 de dolari pentru detenţie fără inculpare după atentatele din 2001

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 17 ianuarie 2015 22 afişări

Un musulman american deţinut timp de peste două săptămâni fără să fie inculpat, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, va primi o indemnizaţie de 385.000 de dolari de la Guvern şi de la un agent FBI, a anunţat vineri Asociaţia ACLU pentru apărarea libertăţilor civile.

Abdullah al-Kidd a fost deţinut în 2003 ca "martor crucial" - o formulă folosită de către Statele Unite după atentate pentru a se asigura de disponibilitatea suspecţilor pentru a depune mărturie în cazuri de terorism.

Guvernul, care a fost de acord să-l indemnizeze, i-a transmis că "regretă", lui al-Kidd, un american convertit la islam, a anunţat ACLU, la New York.

El a fost deţinut timp de 16 zile la izolare. A fost percheziţionat corporal zilnic şi a fost deţinut, afirmă el, în condiţii dificile, lumina fiind aprinsă nonstop în celulă, împiedicându-l să doarmă.

El a fost plasat ulterior sub control judiciar timp de 15 luni.

În toată această perioadă, nu a fost acuzat de comiterea vreunei infracţiuni. De asemenea, el nu a fost chemat să depună mărturie în procesul pentru care a fost arestat, al unui student acuzat de fraude cu carduri bancare, un proces care s-a încheiat cu exonerarea.

"Sunt încântat că Guvernul a recunoscut în sfârşit infernul pe care m-a făcut să-l îndur şi că m-a indemnizat pentru asta. Sper ca nimeni să nu trăiască ceea ce am trăit eu", a declarat al-Kidd.

"Guvernul recunoaşte că arestarea dumneavoastră ca martor a fost o experienţă dificilă şi regretă încercările pe care le-a provocat în viaţa dumneavoastră", i-au scris reprezentanţi ai Guvernului lui al-Kidd, potrivit ACLU.

Asociaţia a subliniat că această experienţă va servi ca exemplu.

"Procedura «martorului crucial» a fost utilizată în mod sistematic după (atentatele teroriste) de la 11 septembrie", a declarat Lee Gelernt, un reprezentant al organizaţiei nonguvernamentale (ONG).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
PROCES,
ATENTATE
/actualitate/un-musulman-din-sua-obtine-385-000-de-dolari-pentru-detentie-fara-inculpare-dupa-atentatele-din-2001-13771013
13771013
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.