Un membru CNA face apel la televiziuni să nu transforme o tragedie "într-o goană după rating"

Autor: Madalina Cerban Postat la 31 octombrie 2015 90 afişări

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), face apel la televiziuni să relateze cu responsabilitate, decenţă şi maximă prudenţă informaţiile despre incendiul petrecut vineri seară într-un club din Bucureşti şi să nu transforme această tragedie "într-o goană după rating"

Valentin Jucan a făcut un apel către televiziuni pe contul său de Facebook.

"Tragedia petrecută în clubul din Bucureşti vă obligă la responsabilitate, decenţă şi maximă prudenţă în relatarea evenimentelor!", le transmite Valentin Jucan reprezentanţilor televiziunilor.

"Cu siguranţă, emisiunile de dezbatere pe care le veţi realiza vor aborda pe larg acest subiect. Aveţi obligaţia să fiţi cumpătaţi şi să nu transformaţi acest moment într-o goană după rating, cu preţul încălcării dreptului la intimitate al celor aflaţi în suferinţă", a mai spus Valentin Jucan.

El a amintit că Legea audiovizualului prevede că "prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului" şi că "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

La rândul său, Codul audiovizualului prevede că "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei", iar "Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia; imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei; imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei".

De asemenea, potrivit aceluiaşi Cod, "orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire". "În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii", prevede acelaşi Cod.

"Difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor", mai spune Codul audiovizualului.

În urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv din centrul Capitalei şi-au pierdut viaţa 27 de oameni, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi. La acest moment, 146 de persoane sunt internate la 12 spitale din Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
TELEVIZIUNI,
TRAGEDIE
/actualitate/un-membru-cna-face-apel-la-televiziuni-sa-nu-transforme-o-tragedie-intr-o-goana-dupa-rating-14868995
14868995
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.