Un fragment din documentarul "Reţeaua", de Claudiu Mitcu, proiectat la Parlamentul European

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 15 ianuarie 2015 82 afişări

Un fragment din documentarul "Reţeaua", regizat de Claudiu Mitcu, va fi proiectat pe 27 ianuarie la Parlamentul European (PE), în cadrul evenimentului "Europa Discrepanţelor Medicale/ A Europe of disparities", o dezbatere coordonată de Organizaţia Europeană a Bolnavilor de Cancer.

Manifestarea va iniţia un amplu proces de reflecţie cu privire la modul de tratare a cancerului în spaţiul european. Întâlnirea îşi propune crearea unui grup de lucru care va elabora un document în care va fi exprimată poziţia oficială legată de inegalităţile în materie de sănătate în Europa. Actul urmează să fie lansat de Parlamentul European în aprilie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienţi. Deşi, teoretic, statul român le garantează cetăţenilor lui dreptul la viaţă, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra şanselor lor de supravieţuire. Pentru mulţi dintre ei ajutorul a venit de la o reţea de anonimi, cunoscută mai târziu ca "Reţeaua Citostaticelor".

Timp de cinci ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor şi simpli turişti au cumpărat şi au adus în România medicamentele necesare pacienţilor aflaţi în impas şi medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială.

Documentarul "Reţeaua" urmăreşte drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria până la pacienţii din România, prezintă modul în care reţeaua funcţiona şi pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Filmul este produs după o investigaţie jurnalistică realizată de Vlad Mixich.

După proiecţia celor 10 minute din documentarul aflat în faza finală de postproducţie, va avea loc o dezbatere la care vor participa experţi europeni din domeniul medical. Aceştia vor încerca să identifice principalii factori care duc la inegalităţi în ceea ce priveşte tratarea cancerului la nivelul ţărilor europene.

"Reţeaua" este o producţie Parada Film şi WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi cu participarea HBO România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CLAUDIU MITCU,
PARLAMENTUL EUROPEAN,
CANCER
/actualitate/un-fragment-din-documentarul-reteaua-de-claudiu-mitcu-proiectat-la-parlamentul-european-13766804
13766804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.