Un documentar despre Maria Tănase, nominalizat la Prix Europa

Autor: Madalina Cerban Postat la 28 august 2014 49 afişări

Documentarul "Maria Tănase - Urban Soundtrack For a Diva", realizat de Maria Balabaş şi produs de Radio România Cultural, a fost nominalizat la cea de-a 11-a ediţie a premiilor Prix Europa, cel mai important eveniment anual dedicat producţiilor de radio, potrivit unui comunicat.

Conceput pentru "Storymania", una dintre liniile de programe-brand pentru Radio România Cultural, documentarul celebrează personalitatea Mariei Tănase de la a cărei naştere s-a împlinit un secol anul trecut.

Prix Europa este cel mai important eveniment anual dedicat producţiilor de radio, televiziune şi media online şi se va desfăşura la Berlin, între 18 şi 25 octombrie. Fondat în 1987, Prix Europa are ca scop evidenţierea celor mai noi concepte media şi sprijină iniţiativele care generează calitate în serviciile de difuzare, ca o necesitate pentru toţi europenii. În festival, li se oferă ocazia profesioniştilor din mass-media să intre în competiţie pentru a demonstra calităţile celor mai bune producţii ale lor.

Anul acesta, 294 de organizaţii din 35 de ţări, totalizând peste 650 de producţii, au intrat în competiţie pentru marele premiu.

Maria Tănase (1913-1963) este considerată cea mai autentică şi faimoasă interpretă a cântecelor populare româneşti. Radioul a jucat un rol important în cariera sa. În 1938, la doar 20 de ani, vocea sa a fost auzită pentru prima dată pe frecvenţele Radio România, dând naştere unei euforii naţionale.

Editura Casa Radio a editat în 2013 un dublu CD omagial Maria Tănase cuprinzând înregistrările-document realizate de artistă în radio în ultimii ani de viaţă. Maria Balabaş semnează booklet-ul acestui album, devenit un bestseller al editurii.

Maria Balabaş este jurnalistă şi lucrează pentru Radio România Cultural din 2007. Este moderatoarea emisiunii "Dimineaţa crossover", distinsă cu premiul pentru jurnalism acordat de revista Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

"Fiind atât de puternic implicată emoţional în proiectul editorial Maria Tănase, am simţit nevoia să întregesc experienţa utilizând pentru un feature radiofonic textul scris şi propriile mele înregistrări de teren din plimbările sonore, ca atmosferă acustică pentru cântecele ei. În acest fel oamenii vor înţelege că repertoriul ei este încă parte din vieţile noastre, că nu trebuie să o considerăm un monument, o piesă de muzeu, ci că trebuie să o iubim. Felul în care o ascultăm pe Maria Tănase ar trebui să fie o experienţă activă şi nu doar o privire spre trecut", a spus Maria Balabaş.

Documentarul "Maria Tănase - Urban Soundtrack For a Diva" poate fi ascultat integral pe www.radioromaniacultural.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DOCUMENTAR,
MARIA TĂNASE,
PRIX EUROPA
/actualitate/un-documentar-despre-maria-tanase-nominalizat-la-prix-europa-13163249
13163249
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.