Un caricaturist iranian a fost condamnat la închisoare pentru că a susţinut Parisul după atentate - FOTO

Autor: Departamentul Life Postat la 22 noiembrie 2015 121 afişări

Caricaturistul Hadi Heidari a fost arestat şi condamnat de autorităţile iranienie la un an de închisoare, după ce a publicat pe platforma online Instagram o imagine reprezentând deznădejdea pariziană de după atentatele care au avut loc în capitala Franţei pe 13 noiembrie.

Hadi Heidari a publicat pe Instagram, pe 16 noiembrie, o imagine ce înfăţişa un chip colorat în negru, cu Turnul Eiffel în centru şi două lacrimi (una roşie, alta albastră - culorile Franţei) în stânga şi în dreapta lui, pictura având fundal roşu. În aceeaşi zi, caricaturistul a fost arestat de la locul de muncă - cotidianul Shahrvand Daily din Teheran -, unde ocupă funcţia de director artistic, şi a fost imediat tranferat la închisoarea Evin, informează lefigaro.fr.

"Un agent tânăr al forţelor de securitate ale statului a venit cu un mandat de arestare pe care i l-a arătat lui Hadi. Apoi l-a condus către un loc necunoscut", au declarat doi colegi ai caricaturistului jurnaliştilor de la Campania Internaţională pentru Drepturile Omului din Iran.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a publicat un comunicat pe site-ul său alertând comunitatea internaţională în legătură cu această arestare, care face parte dintr-un val de reţineri ale mai multor jurnalişti din Iran.

Nu este pentru prima dată când Hadi Heidari, licenţiat al Universităţii de Arte şi Arhitectură din Teheran, a fost arestat. În 2009, el a fost închis pentru că a participat la o ceremonie religioasă dedicată prizonierilor politici.

De asemenea, caricaturistul a fost condamnat la 17 zile de detenţie pentru "subminarea securităţii naţionale", apoi, în 2010, a petrecut două luni în închisoare pentru "propagandă contră statului". Totodată, publicarea ziarului său a fost interzisă de autorităţi, în 2012.

Mai multe atentate au avut loc pe 13 noiembrie, în Paris, în urma cărora au murit 130 de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ATENTATE,
ARESTARE,
HADI HEIDARI
/actualitate/un-caricaturist-iranian-a-fost-condamnat-la-inchisoare-pentru-ca-a-sustinut-parisul-dupa-atentate-foto-14895236
14895236
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.