Ultranaţionalişti înfruntă forţe de securitate în vestul Ucrainei, în urma unui incident armat

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 iulie 2015 190 afişări

Ultranaţionalişti puternic înarmaţi au instalat duminică seara baraje rutiere în vestul Ucrainei, pentru a împiedica forţele de securitate să-i dezarmeze, la o zi după un schimb de focuri cu poliţia în oraşul Mukaceve, soldat cu doi morţi.

Serviul ucrainean de securitate SBU a îndemnat duminică luptători din cadrul grupării paramilitare Pravâi Sektor (Sector Dreapta) - care au jucat un rol central în demonstraţiile ce au condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, anul trecut - să predea armamentul şi să se predea "pentru a evita o (nouă) baie de sânge", relatează AFP în pagina electronică.

"Le-a rămas puţin timp" să predea armele înainte ca forţele de securitate să intervină, a declarat Vitali Malikov, adjunctul şefului Securităţii din cadrul SBU.

Un purtător de cuvânt al Pravâi Sektor, Artem Skoropadski, a declarat că liderul mişcării, Dmitro Iaroş, nu le-a ordonat oamenilor săi să depună armele.

Alt purtător de cuvânt, Oleksi Bîk, a decarat că militanţii au ridicat baricade pe străzi pentru a împiedica trupe de poliţie suplimentare să intre în Mukaceve.

Un elicopter a survolat zona duminică, iar drumul către Lavki era blocat de două camioane, flancate de bărbaţi înarmaţi, transmite un fotograf AFP de la faţa locului.

O sursă din domeniul securităţii a declarat pentru AFP că schimbul de focuri de sâmbătă a avut loc în timpul unei întâlniri între ultranaţionalişti şi "criminali" locali care încercau să-şi "delimiteze sferele de influenţă" în zonă - o placă turnantă în traficul cu ţigări.

Pravâi Sektor a afirmat că membrii săi au fost atacaţi de către "bandiţi" afiliaţi unui ales despre care susţine că ar fi un "traficant de droguri" şi a acuzat poliţia că se află în solda unui politician prorus.

Presa rusă de stat şi rebeli proruşi din estul Ucrainei denunţă gruparea Pravîi Sektor ca "fascistă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
GUVERN,
ULTRANAŢIONALIŞTI
/actualitate/ultranationalisti-infrunta-forte-de-securitate-in-vestul-ucrainei-in-urma-unui-incident-armat-14583071
14583071
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.