Ucraina-Rusia: lupte grele pe frontul preţurilor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 octombrie 2014 87 afişări

"Ce are Rusia? Are două pedale: gazul şi petrolul. Asta e tot. Aşa încât o ieftinire a petrolului cu peste 20% este o lovitură incredibilă pentru economia rusească", a spus premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, îndemnând UE şi SUA să continue presiunile politice şi economice contra Rusiei.

Ucraina-Rusia: lupte grele pe frontul preţurilor

Unul dintre efecte ar urma să fie şi forţarea mâinii Moscovei spre a accepta termeni mai permisivi pentru livrările de gaze către Ucraina. Kievul a cerut deja UE - pe lângă finanţarea de 11 mld. euro din pachetul de 17 mld. euro angajat împreună cu FMI - un împrumut nou de 2 mld. euro pentru plata gazelor deja furnizate de Gazprom, plată fără de care ruşii refuză să reia livrările de gaze suspendate în iunie.

Următoarea rundă de negocieri UE-Rusia-Ucraina pe marginea livrărilor de gaze va avea loc la 29 octombrie, în condiţiile în care premierul Iaţeniuk şi-a exprimat deschis speranţa ca reducerea preţurilor la petrol pe piaţa globală, cel mai spectaculos fenomen ce are loc în prezent pe piaţa materiilor prime, să poată antrena şi o ieftinire a gazelor naturale.

Din iunie încoace, petrolul s-a ieftinit cu aproape 25%, ca efect direct al majorării producţiei de către furnizorii americani, beneficiari ai boomului fracturării hidraulice, iar comentatorii economici n-au întârziat să remarce că această reducere de preţ, lovind evident în economia rusească, a devenit poate cea mai bună pârghie pentru SUA de a căpăta ascendent în războiul rece cu Rusia.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ucraina-rusia-lupte-grele-pe-frontul-preturilor-13466003
13466003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.