Trei întrebări şi trei răspunsuri privind impactul local al crizei greceşti. Cum ne va afecta

Postat la 07 iulie 2015 445 afişări

Trei întrebări şi trei răspunsuri privind impactul local al crizei greceşti. Cum ne va afecta

Băncile şi companiile greceşti au o expunere de 15 miliarde de euro pe România, astfel că un eventual default al Greciei şi ieşirea ţării din zona euro nu ar rămâne fără consecinţe pe piaţa financiară de la Bucureşti. Capitalul elen deţine 13% din activele sistemului bancar românesc.   
 

1. Ce se va întâmpla cu băncile locale cu acţionariat elen şi cu clienţii acestora dacă Grecia iese din zona euro?

Circa un sfert din pasivele celor patru bănci locale cu acţionariat elen reprezintă linii de finanţare de la băncile-mamă de la Atena, iar acestea ar trebui să apeleze la noi surse în cazul în care acestea nu ar mai fi reînnoite. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea însă recent că cele patru bănci au suficiente active eligibile pentru a primi lichiditate de la BNR în cazul extrem în care liniile de finanţare de la acţionari nu ar mai fi reînnoite. Peste 80% din liniile de finanţare de la băncile-mamă au însă scadenţa mai mare de un an. Băncile cu acţionariat elen sunt reglementate de BNR, iar restricţiile impuse băncilor de la Atena nu se aplică şi la Bucureşti. 

Trei întrebări şi trei răspunsuri privind impactul local al crizei greceşti. Cum ne va afecta 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
impact,
intrebari
/actualitate/trei-intrebari-si-trei-raspunsuri-privind-impactul-local-al-crizei-grecesti-cum-ne-va-afecta-14551683
14551683
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.