Transnistria este pregătită să organizeze un nou REFERENDUM privind independenţa, anunţă Şevciuk

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 12 noiembrie 2014 33 afişări

Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat marţi la Moscova, într-o conferinţă de presă, că Tiraspolul este pregătit să organizeze un nou referendum privind independenţa Transnistriei, relatează cotidianul moldovean Timpul în pagina electronică.

Potrivit publicaţiei, care citează site-ul RIA.ru, Şevciuk a precizat că acest nou referendum va fi organizat doar dacă rezultatul lui va fi recunoscut şi respectat de către comunitatea internaţională.

"Suntem pregătiţi să examinăm posibilitatea organizării a încă unui referendum privind autodeterminarea regiunii, dar cu condiţia ca voinţa poporului transnistrean să fie recunoscută şi tratată cu respect", a declarat Şevciuk, potrivit Unimedia, care citează agenţia rusă RIA Novosti.

"Aceasta este una dintre cele mai scurte căi de soluţionare a conflictului", a apreciat el, adăugând că "astfel se va rezolva problema, luând în consideraţie dorinţa locuitorilor din zona de conflict".

Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va continua să susţină regiunea separatistă moldoveană Transnistria, citat de agenţia Tass în pagina electronică.

Rogozin a apreciat că, după venirea la putere a prooccidentalilor în Ucraina vecină, riscul la adresa drepturilor economice ale transnistrenilor şi la securitatea regiunii cresc. "În aceste condiţii Rusia, ca stat garant şi mediator în eforturile de a se ajunge la o soluţionare pe termen lung şi viabilă a situaţiei din Transnistria, Rusia îşi continuă cursul către susţinerea republicii" separatiste moldovene, a subliniat el.

Vicepremierul rus a adăugat că un prim pachet de aranjamente între Rusia şi Transnistria a fost semnat pe 2 iulie, iar în cursul vizitei liderului separatist la Moscova cele două părţi au finalizat "a doua etapă interguvernamentală" a acordurilor, în baza unui protocol încheiat pe 25 octombrie 2013. "Scopul este promovarea cooperării în sferele socio-economică, umanitară, culturală, ştiinţifică şi educaţională", a precizat Rogozin.

În aceeaşi conferinţă de presă, Şevciuk a mulţumit Rusiei pentru susţinerea acordată şi a apreciat că "acordurile interguvernamentale" din iulie au avut un "efect pozitiv considerabil". "În această perioadă am asistat la o creştere a comerţului cu Rusia şi la o creştere a exporturilor cu 20%", a spus el, apreciind că asemenea rezultate sunt "bune" pentru o perioadă de timp de timp atât de scurtă.

Şevciuk a subliniat că susţinerea Rusiei este vitală pentru regiunea separatistă, mai ales în contextul în care Chişinăul şi partenerii săi "iau în considerare să exercite şi mai multă presiune asupra Transnistriei".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
ŞEVCIUK,
R.MOLDOVA
/actualitate/transnistria-este-pregatita-sa-organizeze-un-nou-referendum-privind-independenta-anunta-sevciuk-13537523
13537523
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.