TOPUL celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Ce loc ocupă Bucureştiul

Autor: Emil Popescu Postat la 17 iunie 2015 235 afişări

Bucureştiul a coborât de pe locul 159 în 2014 pe 178 într-un top al celor mai scumpe 207 oraşe pentru expaţi, oraşele din Europa Centrală şi de Est scăzând în clasament ca urmare a deprecierii monedelor locale faţă de dolarul american, potrivit unui studiu Mercer, care ia ca referinţă New York-ul.

"Ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, cele mai multe oraşe din Europa de Est şi Centrală au scăzut (...) în clasament. Praga (142), Budapesta (170) şi Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 şi, respectiv, 9 locuri, cu toate că preţul chiriilor s-a menţinut în aceste localităţi. Şi Bucureştiul se află în această situaţie (...). Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv, 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia prezintă de asemenea o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142 în 2014", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă.

În 2013, Bucureştiul s-a aflat pe locul 169.

Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, oraşele asiatice şi europene, respectiv Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deşi acest oraş nu este perceput ca un oraş scump, bunurile importate şi condiţiile de siguranţă şi confort pentru expaţi sunt disponibile la preţuri ridicate.

Alte oraşe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) şi Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa şi N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) şi Karachi, Pakistan (205).

Mercer Cost of Living, unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume, este creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele să determine nivelul de remuneraţie corespunzător pentru angajaţii transferaţi în străinătate. Oraşul New York este folosit drept referinţă, astfel că toate celelalte oraşe sunt comparate cu acesta. Mişcările valutare sunt măsurate faţă de dolarul american.

Studiul acoperă 207 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este reprezentată pe piaţa din România de compania soră Marsh.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EXPAŢI,
TOP,
/actualitate/topul-celor-mai-scumpe-orase-pentru-expati-ce-loc-ocupa-bucurestiul-14463165
14463165
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.