Teodorovici a participat luni la audierile de la Paris în litigiul statului român cu fraţii Micula

Autor: Raluca Ghinea Postat la 22 septembrie 2015 521 afişări

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, împreună cu alţi reprezentanţi ai ministerului şi ai ANAF au participat luni la audierile de la Paris pentru acţiunea în anulare introdusă de statul român în decembrie 2013 privind o hotărâre în favoarea fraţilor Micula de a primi circa 85 milioane euro.

Conform calendarului procedural aprobat, audierile au loc în perioada 21-22 septembrie 2015, la Paris, urmând ca ulterior să se comunice părţilor decizia Comitetului ad-hoc investit cu soluţionarea acţiunii în anulare.

"Ministrul Finanţelor Publice a participat la aceste audieri, deoarece era necesară prezenţa unui reprezentant de rang înalt din partea statului român, pentru a sublinia interesul pe care România îl acordă acestui litigiu, de o complexitate ridicată, date fiind implicaţiile ce ţin de prevalenţa sau nu a dreptului Uniunii Europene în materia ajutorului de stat faţă de dispoziţiile Convenţiei ICSID. De asemenea, la audieri participă şi alţi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a putea oferi informaţii suplimentare, în timp real, cu privire la acest litigiu", se arată într-un comunicat al Finanţelor.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

După pronunţarea hotărârii arbitrale, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără a renunţa la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale.

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes - Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii), decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 sau în primul trimestru al anului 2016.

Supunerea litigiului competenţei arbitrale a ICSID a fost posibilă întrucât România a aderat la Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state din anul 1965 prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 62/1975. Ca urmare a acestei aderări, România a acceptat ca diferendele de ordin juridic între un stat contractant şi persoana unui alt stat contractant, care sunt în relaţie directă cu o investiţie, să fie de competenţa ICSID.

Totodată, odată cu aderarea la Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene România s-a angajat să respecte regulile în materia ajutorului de stat.

Astfel, la 1 octombrie 2014 a fost adoptată Decizia Comisiei Europene de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat. Pentru acest motiv, aprecierea Comisiei Europene este aceea că România nu poate executa hotărârea ICSID.

Ulterior, la 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România - Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, decizie care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015.

Conform art.14 din Regulamentul nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în situaţia în care Comisia Europeană emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat acordat ilegal, Statul Membru are obligaţia de a proceda la recuperarea acestuia "fără întârziere şi în conformitate cu procedurile legislaţiei naţionale a statului membru în cauză, cu condiţia ca acestea să permită executarea imediată şi efectivă a deciziei Comisiei".

"În prezent, reclamanţii nu recunosc modul în care România a pus în executare hotărârea ICSID şi încearcă recunoaşterea acesteia în statele care au aderat la Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii, în timp ce statul român încearcă recuperarea ajutorului de stat ilegal, conform Deciziei Comisiei Europene", se mai precizează în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STATUL ROMÂN,
FRAŢII MICULA,
PROCES
/actualitate/teodorovici-a-participat-luni-la-audierile-de-la-paris-in-litigiul-statului-roman-cu-fratii-micula-14735125
14735125
comments powered by Disqus
Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
ProMotor.ro
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Descopera.ro
Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient” Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient”
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA''
Go4it.ro
Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.