Ţara din Europa care se confruntă cu o criză imobiliară de proporţii. Preţurile locuinţelor s-au prăbuşit la cele mai mici niveluri din ultimii 14 ani, iar analiştii sunt de părere că dezastrul e doar la început

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 01 august 2023 62541 afişări

Ţara din Europa care se confruntă cu o criză imobiliară de proporţii. Preţurile locuinţelor s-au prăbuşit la cele mai mici niveluri din ultimii 14 ani, iar analiştii sunt de părere că dezastrul e doar la început

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie s-au prăbuşit puternic după creşterea costurilor de împrumut, iar perspectivele economice nu sunt deloc optimiste. Pe fondul acestor factori cererea a scăzut semnificativ, scrie Bloomberg.

Primele date concrete privind preţurile din ultima lună indică faptul că cele 13 creşteri ale ratei dobânzii de la Banca Angliei de la sfârşitul anului 2021 au pus la încercare capacitatea consumatorilor de a plăti mai mult pentru proprietăţi. Piaţa se află acum în cea mai adâncă prăbuşire de la criza financiară globală de acum mai bine de un deceniu.

Nationwide Building Society a declarat că preţurile au scăzut cu 3,8% faţă de acum un an, cel mai mult din 2009 şi peste scăderea de 3,5% din luna precedentă. Economiştii se aşteptau la o scădere uşor mai mare, de 4%.

„Accesibilitatea locuinţelor rămâne o problemă pentru cei care caută să cumpere o casă cu un credit ipotecar”, a declarat Robert Gardneer, economistul şef al Nationwide.

Până în prezent, preţurile au evitat prăbuşirea care părea posibilă în toamna anului trecut, când bugetul  premierului de atunci Liz Truss a făcut ca costurile de împrumut să urce la maximele ultimilor 14 ani. În noiembrie, Nationwide avertizase asupra unei potenţiale scăderi de 30% a preţurilor în cel mai negru scenariu.

Economiştii avertizează că ratele ipotecare tot mai mari şi creşterea vertiginoasă a costului vieţii vor cântări puternic asupra preţurilor proprietăţilor pentru tot anul 2023.

Nationwide a precizat că în iunie au fost încheiate 86.000 de tranzacţii imobiliare, ceea ce reprezintă un nivel cu 15% mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an şi cu aproximativ 10% mai mic decât cel de dinaintea pandemiei. Constructorii de case şi-au redus proiectele anticipând un număr mai mic de cumpărători.

Compania de materiale de construcţii Travis Perkins Plc a raportat venituri mai mici şi o scădere de 31% a profitului operaţional ajustat, pe fondul „slăbiciunii semnificative” din sectorul imobiliar din Marea Britanie.

„Există o mare incertitudine în rândul persoanelor care doresc să cumpere o casă nouă, aşa că nu este de mirare că preţurile au continuat să scadă în iulie, atât pe lună, cât şi pe an. Este probabil ca preţurile locuinţelor să scadă în continuare pentru restul anului 2023”, a declarat declarat Nicola Schutrups, director general la The Mortgage Hut, un broker de credite ipotecare.

BOE a majorat ratele pentru a reduce inflaţia, care a atins la sfârşitul anului trecut un maxim al ultimelor patru decenii. Economiştii anticipează încă un sfert de punct joi, la 5,25%, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Între timp, traderii estimează o şansă de 40% pentru o majorare de jumătate de punct în această săptămână, iar ratele ar urma să se apropie de 6% până în februarie.

Nationwide a estimat că persoanele care câştigă un salariu mediu şi care caută o proprietate tipică pentru un prim cumpărător cu un avans de 20% ar vedea că plăţile ipotecare lunare reprezintă 43% din salariul lor net la o rată ipotecară de 6%, în creştere de la 32% în urmă cu un an.

„Deşi este probabil ca activitatea să rămână moderată pe termen scurt, ratele sănătoase de creştere a veniturilor nominale, împreună cu preţurile modeste ale locuinţelor, ar trebui să contribuie la îmbunătăţirea accesibilităţii locuinţelor în timp, mai ales dacă ratele ipotecare se vor modera odată ce rata bancară va atinge un nivel maxim”, a declarat Gardner.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.