”Super-planta” cu care fermierii români au dat lovitura. Profituri tot mai mari

Postat la 12 iunie 2019 286 afişări

Dornici să obţină un profit cât mai mare, unii dintre fermierii români au renunţat la culturile tradiţionale şi se ocupă mai nou de plante medicinale şi aromatice.

”Super-planta” cu care fermierii români au dat lovitura. Profituri tot mai mari

Cine nu-şi dă recolta în restaurante ori o transformă în ceaiuri şi tincturi, o vinde peste graniţă. Anul trecut, exportul de plante medicinale s-a apropiat de 3 milioane de euro.

Soţii Olar cultivă salvie pe 6.000 de metri pătraţi în Ocna Mureş, judeţul Alba. De pe întreaga suprafaţă speră să obţină anul acesta 4 tone de plante.

Lidia Olar: “E o cultură foarte profitabilă în comparaţie cu porumbul şi cu grâul. De aceea ne-am şi axat pe această cultură. Semeni o dată, cultivi 10 ani, nu mai investeşti în lucrări.”

Eugen Olar: “Produsul finit e 12 lei/kilogram pe piaţă.”

Oamenii transformă o parte din producţia de salvie în siropuri şi tincturi - pe care le vând la târguri - iar restul o dau firmelor, care o prelucrează. Planta este folosită atât în industria farmaceutică, cât şi în cea alimentară şi cosmetică.

O altă plantă medicinală cultivată tot mai mult de fermierii români este aronia.

Fermier: “Am optat pentru cultura de plante medicinale pentru că am vrut să creem produse noi. Este o super-plantă. Aronia este foarte bogată în antioxidanţi, este foarte bună pentru inimă, reglează nivelul de tensiune.”

Şi plantaţiile de mentă s-au extins în ultimii ani.

Fermier: “Eu am lucrat ca barman într-un restaurant mare şi am văzut că se folosea foarte mult atât în bucătărie, cât şi în bar, şi am decis să pornesc şi eu o afacere. am convins-o pe bunică să îmi dea terenul şi acum culeg 5-10 kilograme pe zi. Nu am crezut că va merge aşa bine.”

Aceste culturi au câştigat teren şi după ce românii şi-au schimbat obiceiurile de consum. În restaurante, salvia dă, tot mai des, aroma fripturilor, iar menta este folosită pentru limonadă ori cocktailuri.

Într-un local, de exemplu, se consumă în fiecare zi un kilogram de mentă proaspătă.

Statul vine în sprijinul fermierilor care cultivă plante medicinale şi aromatice şi le acordă subvenţii de până peste 500 de euro pentru un hectar, scrie stirileprotv.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fermieri,
romani,
crestere,
profit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.