SUA şi China discută despre noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Autor: Iuliana Enache Postat la 18 mai 2015 54 afişări

Statele Unite şi China discută despre noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord în condiţiile în care ţara este departe de a lua vreo măsură pentru a pune capăt programului său nuclear, a declarat luni secretarul de Stat american John Kerry, relatează Reuters, în pagina electronică.

Kerry a declarat în capitala sud-coreeană că Washingtonul a oferit izolatului Phenian şansa unei îmbunătăţiri a relaţiilor în schimbul unor semnale privind o intenţie reală de a pune capăt programului său nuclear.

"Până în acest moment, mai ales cu provocările recente, este clar că DPRK (acronimul oficial al Coreei de Nord) nu îndeplineşte nici pe departe acest standard", a declarat Kerry la o conferinţă de presă comună cu ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se.

"În schimb, continuă programul de arme nucleare şi rachete balistice", a adăugat el.

Coreea de Nord este deja supusă sancţiunilor ONU, UE şi Statelor Unite din cauza rachetelor sale şi testelor nucleare.

"În ceea ce priveşte metodologia pentru intensificarea sancţiunilor şi alte lucruri, noi (Statele Unite şi China) discutăm despre ele. China are în mod evident o pârghie extraordinară", a adăugat Kerry.

"Vom avea un dialog economic şi pe teme de securitate cu chinezii la Washington în iunie şi vom pune atunci pe masă unii paşi specifici", a continuat el.

Phenianul s-a retras dintr-un acord din 2005 cu China, Japonia, Rusia, Coreea de Nord şi Statele Unite pentru a pune capăt programului său nuclear în schimbul unor stimulente diplomatice şi economice.

În 2012, la câteva săptămâni după un acord care introducea un moratoriu privind activităţile nucleare şi testele de rachetă cu rază lungă de acţiune, Phenianul a lansat o rachetă balistică, anulând practic acordul. Coreea de Nord a testat recent o rachetă balistică lansată de un submarin, generând tensiuni la nivel regional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
CHINA,
COREEA DE NORD
/actualitate/sua-si-china-discuta-despre-noi-sanctiuni-impotriva-coreei-de-nord-14288258
14288258
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.