SUA şi China anunţă într-o Declaraţie comună noi măsuri în lupta împotriva modificărilor climatice

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 26 septembrie 2015 56 afişări

China şi Statele Unite şi-au dezvăluit ambiţia comună de a lupta împotriva modificărilor climatice vineri, anunţând noi măsuri care urmează să implementeze promisiunile pe care le-au făcut anul trecut, şi anume de a-şi reduce emisiile de dioxid de carbon, relatează Reuters în pagina electronică.

Pentru prima dată, China a anunţat în mod oficial anul 2017 ca an al lansării unei pieţe de schimb de credite de emisii de dioxid de carbon (CO2), care urmează să o ajute în obiectivul de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES), în urma unui vârf, în 2030.

Această piaţă, care se va spriini pe experienţa celor şapte pieţe-pilot deja lansate la nivel regional, va acoperi sectoare-cheie ca producţia de electricitate, siderurgia, chimia şi producţia de ciment.

Publicarea Declaraţiei comune a americanilor şi chinezilor a avut loc în cadrul vizitei de stat pe care preşedintele chinez Xi Jinping o efectează în Statele Unite. Ea este menită să promoveze încheierea unui pact mondial la Conferinţa COP21 de la Paris, în decembrie.

Statele Unite şi China au făcut un pas important anul trecut, prin stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) începând din 2020.

În declaraţia lor, cei doi preşedinţi insistă asupra măsurilor - noi sau deja existente - menite să arate că primii doi cei mai mari poluatori cu GES ai planetei îşi iau rolul în serios şi "vor conduce lumea către un acord mondial durabil cu privire la modificările climatice", a declarat un oficial american pentru Reuters.

Cel mai mare poluator mondia cu dioxid de carbon - China - are însă un statut de ţară în curs de dezvoltare, ceea ce-i permite să nu fie obligată să se angajeze să-şi reducă emisiile, o situaţie care irită numeroşi oficiali de la Washington, dar şi din alte ţări industrializate.

Beijingul a anunţat, în plus, că o sumă de 20 de miliarde de yuani (2,8 miliarde de euro) urmează să fie investită pentru a ajuta această ţară în curs de dezvoltare în cadrul acestei lupte şi pentru a se adapta modificărilor climatice. Washingtonul şi-a reiterat, la rândul său, promisiunea de a contribui cu fonduri în valoare de până la trei miliarde de dolari la Fondul verde pentru climat al ONU.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat dorinţa ca un acord mondial privind modificările climatice să şteargă frontiera dintre ţări în curs de dezvoltare şi ţări industrializate. Declaraţia semnată cu Beijingul îi oferă un avantaj important înaintea summitului de la Paris.

Următoarea Conferinţă ONU privind modificările climatice (COP21) se desfăşoară de la 30 noiembrie şi până pe 11 decembrie la Paris. ONU speră ca ea să se încheie cu un acord universal asupra unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră care să permită oprirea ratei încălzirii globale la un nivel de două grade Celsius până la sfârşitul secolului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
CHINA,
POLUARE
/actualitate/sua-si-china-anunta-intr-o-declaratie-comuna-noi-masuri-in-lupta-impotriva-modificarilor-climatice-14755953
14755953
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.