SUA resping cererea Ungariei de a-i suspenda imunitatea diplomatică lui Andre Goodfriend

Autor: Ioana Bojan Postat la 22 ianuarie 2015 149 afişări

Statele Unite au respins cererea Ungariei de a-i suspenda imunitatea diplomatică lui Andre Goodfriend, fostul însărcinat cu afaceri american la Budapesta, în prezent adjunct al şefului misiunii, a declarat un oficial din Ministerul ungar de Externe.

Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţii diplomatice economice, a afirmat că Guvernul ungar a primit miercuri răspunsul SUA la cererea sa de a-i suspenda imunitatea diplomatică lui Andre Goodfriend. Prin urmare, Guvernul consideră acest caz închis, a adăugat el.

Procurorul ungar, prin intermediul Ministerului de Externe, a transmis această cerere secretarului de Stat american, în legătură cu un proces intentat de directoarea Fiscului, Ildiko Vida, care voia să-l dea în judecată pe Goodfriend pentru calomnie, deoarece numele ei apare pe o listă cu oficiali ungari care au interdicţie de intrare în SUA fiind suspectaţi de corupţie.

Procurorul a subliniat că o eventuală suspendare a imunităţii i-ar fi dat lui Goodfriend ocazia de a-şi susţine declaraţiile publice în faţa sistemului de justiţie independent al Ungariei. El a adăugat că, în condiţiile în care imunitatea nu îi va fi ridicată, diplomatul nu poate oferi dovezi privind motivele interdicţiei de călătorie în SUA. Guvernul a luat toate măsurile legale pe care le putea lua pentru soluţionarea acestui caz.

Magyar a mai declarat miercuri că vor fi depuse eforturi pentru a asigura că sosirea noului ambasador american la Budapesta, Colleen Bradley Bell, deschide calea dialogului politic şi revenirii relaţiilor politice la acelaşi nivel cu cele economice şi de apărare.

Ildiko Vida l-a dat în judecată anul trecut pe Andre Goodfriend pentru calomnie şi, de asemenea, a depus o plângere la Biroul de Investigaţii al procuraturii pentru "defăimare publică provocând pagube grave". Goodfriend este acuzat că a defăimat-o pe Vida în calitate de director al Fiscului (NAV).

Potrivit avocatului lui Vida, cele două plângeri au fost depuse în urma unor declaraţii ale însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite într-un interviu pentru săptămânalul Heti Valasz.

Goodfriend a declarat în acest interviu că Ambasada Statelor Unite de la Budapesta deţine informaţii despre activităţi frauduloase la Fiscul ungar care, din câte ştie el, nu au fost investigate. Întrebat dacă are probe în acest sens, diplomatul a declarat că Washingtonul a furnizat deja Guvernului Orban probe. El a subliniat totodată că nu se referă la cele "două foi de hârtie" care au fost trimise Ministerului ungar de Externe, pe care nu le consideră probe.

Diplomatul american a precizat pentru publicaţie că impunerea de către Statele Unite a unor sancţiuni unor oficiali de rang înalt relevă faptul că Washingtonul crede că "unii oficiali guvernamentali sunt implicaţi în (fapte de) corupţie", fără să menţioneze nume. El a subliniat că interdicţia nu reprezintă o reacţie faţă de oficiali care "fac prea puţin" împotriva fraudei, deoarece acest lucru nu înseamnă corupţie.

Premierul conservator şi populist ungar Viktor Orban a declarat atunci în Parlament că o va destitui pe şefa Fiscului Ildiko Vida, dacă aceasta nu îl va da în judecată pentru defăimare pe Andre Goodfriend.

Orban a precizat că se aşteaptă ca Vida să-l dea în judecată pe Goodfriend, după ce Statele Unite i-au înscris numele pe o listă de sancţiuni, alături de alţi oficiali ungari de rang înalt, suspectaţi de corupţie.

De asemenea, Orban l-a îndemnat pe diplomatul american "să nu se ascundă în spatele imunităţii diplomatice". În opinia sa, diplomatul ar trebui "să stea drept, să fie bărbat şi să-şi asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
SUA,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/sua-resping-cererea-ungariei-de-a-i-suspenda-imunitatea-diplomatica-lui-andre-goodfriend-13780080
13780080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.