SUA oferă 20 de milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre patru lideri Stat Islamic

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 06 mai 2015 31 afişări

Guvernul Statelor Unite oferă recompense în valoare totală de 20 de milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre patru bărbaţi pe care-i prezintă drept lideri ai grupării Statul Islamic (SI), ale căror nume au fost introduse pe o listă de suspecţi căutaţi.

Cei patru sunt Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, Abu Mohammed al-Adnani, Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili şi Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-'Awni al-Harzi, relatează BBC News online.

Numele lor au fost introduse pe lista cu suspecţi căutaţi prin programul "Recompense pentru justiţie".

Statul Islamic a revendicat marţi atacul comis duminică la expoziţia de caricaturi cu Mahomed din Texas.

"Doi soldaţi ai califatului" au comis atacul de la centrul Curtis Culwell, lângă Dallas, a anunţat marţi postul de radio al-Bayan al grupării jihadiste.

- Ayman al-Zawahiri, primul pe listă

Departamentul de Stat american oferă o recompensă în valoare de şapte milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre al-Qaduli, pe care-l prezintă drept liderul SI cu cel mai înalt rang, care s-a alăturat iniţial filialei reţelei teroriste Al-Qaida în Irak.

Pentru informaţii despre al-Adnani şi Batirashvili, Guvernul american oferă recompense în valoare de câte cinci milioane de dolari, iar pentru al-Harzi de până la trei milioane de dolari.

Al-Adnani este prezentat ca fiind purtătorul de cuvânt oficial al Statului Islamic, Batirashvili drept comandantul pe teren în nordul Siriei, iar al-Harzi şeful atacatorilor sinucigaşi ai grupării.

Statul Islamic a cucerit porţiuni vaste în estul Siriei şi nordul Irakului, pe care le-a proclamat califat şi le impune locuitorilor acestor zone o interpretare extrem de dură a legii islamice (sharia).

Departamentul de Stat american acuză reţeaua teroristă SI de încălcarea sistematică a drepturilor omului - inclusiv de comiterea unor execuţii în masă, violuri şi masacrarea unor copii.

Cea mai mare sumă oferită prin programul "Recompense pentru Justiţie" - de până la 25 de milioane de dolari - îl vizează pe Ayman al-Zawahiri, care a fost numit lider al reţelei teroriste Al-Qaida în iunie 2011, după ce forţe speciale americane l-au eliminat pe Osama ben Laden, în mai, în Pakistan.

Guvernul american oferă, de asemenea, până la zece milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre liderul reţelei teroriste Statul Islamic Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruparea a afirmat marţi, într-un buletin de ştiri difuzat pe postul său de radio al-Bayan, că expoziţia de caricaturi de la Garland a prezentat "imagini care-l înfăţişează negativ pe profetul Mahomed".

Acest concurs a oferit un premiu în valoare de 10.000 de dolari unei caricaturi a profetului. Caricaturizarea lui Mahomed este denunţată ca ofensatoare de către musulmani.

Ambii atacatori au fost ucişi prin împuşcare de către un ofiţer de poliţie, după ce au deschis focul, în apropierea centrului Curtis Culwell, lângă Dallas, unde se desfăşura evenimentul.

Oficiali americani au declarat ulterior că se îndoiesc de implicarea directă a grupării în atacul din Texas.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
STATUL ISLAMIC,
RECOMPENSE
/actualitate/sua-ofera-20-de-milioane-de-dolari-in-schimbul-unor-informatii-despre-patru-lideri-stat-islamic-14215454
14215454
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.