Studenţii din România pot călători gratis cu trenul. Vezi care sunt condiţile pentru a călătorii gratuit

Postat la 11 ianuarie 2017 1153 afişări

Studenţii din România pot călători gratis cu trenul. Vezi care sunt condiţile pentru a călătorii gratuit

 Veşti bune pentru studenţi: pot merge gratis cu trenul, însă doar în anumite condiţii, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Până acum, aceştia plăteau doar jumătate din valoarea biletului.

Mai exact, documentul stabileşte că, „în tot cursul anului calendaristic, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”.

Prin urmare, gratuitatea este acordată studenţilor care frecventează cursurile la zi şi este valabilă doar pentru transportul la clasa a II-a a trenurilor din ţară.

Până acum, studenţii aveau parte doar de o reducere de 50% din valoarea biletului de tren. În acest sens, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede că în timpul anului universitar, studenţii în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă pot călători cu transportul local în comun, transportul intern auto, feroviar şi naval, beneficiind de o reducere de 50%.

Gratuitatea nou-introdusă pentru trenurile la clasa a II-a este o excepţie de la această reglementare. Reducerea de 50% se aplică şi în prezent, dar pentru celelalte categorii de transport menţionate mai sus.

În altă ordine de idei, studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază în continuare de gratuitate pentru toate aceste forme de transport.

Notă: Deşi OUG nr. 2/2016 a intrat deja în vigoare, ministrul educaţiei a declarat, pentru Agerpres, că gratuitatea la călătoriile cu trenul se va aplica efectiv abia de la 1 februarie 2017.

Citiit mai multe pe www.avocatnet.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.