Statul Islamic bate dinari în aur, pentru a scăpa de sub ”sclavia” Rezervei Federale americane

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 31 august 2015 1753 afişări

Gruparea juhadistă Stat Islamic a început să bată dinari în aur, argint şi cupru pentru a înlocui dolarii şi a scăpa astfel de sub ”sclavia” dolarilor Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg.

Statul Islamic a anunţat decizia într-o înregistrare video de o oră publicată de serviciul său media, al Hayat.

Anul trecut, conducerea Stat Islamic şi-a însărcinat Trezoria cu baterea de monede în aur, argint şi cupru.

Noii dinari au rolul să rupă cătuşele ”sistemului capitalist de sclavie reprezentat de o bucată de hârtie numită dolar, a Rezervei Federale”, potrivit înregistrării care nu explică unde sunt turnate monedele nici cum vor fi distribuite sau cum vor înlocui banii aflaţi în circulaţie în teritoriile ocupate de grupare în Irak şi Siria.

Statul Islamic a anunţat pentru prima oară intenţia de a emite primii bani în noiembrie 2014, la cinci luni după ce a ocupat oraşul Mosul din nordul Irakului, iar liderul Abu Bakr al-Baghdadi a anunţat înfiinţarea unui califat.

Măsura a fost văzută de analişti ca parte a eforturilor grupării de a construi instituţiile unui stat funcţional.

Jihadiştii au acumultat milioane de dolari, parţial prin colectarea de taxe şi prin capturarea de rafinării. Alte surse importate de finanţare sunt jafurile din bănci şi magazine de bijuterii, extorcări de bani, contrabandă şi răscumpărări.

Organizaţia aplică pedepse brutale pentru cei care i se opun, inclusiv decapitări şi crucificări.

Un economist din Bagdad, Basim Jameel, consideră că anunţul este o încercare de creştere a moralului luptătorilor Statului Islamic, care au suferit înfrângeri în timpul luptelor din ultimele luni, inclusiv pierderea oraşului Tikrit în luna martie.

Turnarea monedelor este relativ uşoară, a arătat Jameel, în condiţiile în care aurarii din Mosul au importat în ultimii ani echipamente din Italia, fiecare cu o capacitate de a produce circa 5.000 de monede pe zi.

Metalele preţioase provin probabil din bănci capturate de grupare, răscumpărări, casele creştinilor şi ale altor minorităţi care au fugit.

În înregistrare, Statul Islamic se referă la califul Abd al Malik ibn Marwan, care a introdus prima monedă cu inscripţii arabe ale Imperiului Islamic, fără reprezentări figurative, în jurul anului 696 era noastră.

Un dinar de aur de 21 de carate cântăreşte 4,25 grame, iar o monedă de 5 dinari dublu.

Pentru tranzacţiile de valoare mai mică au fost create monede de argint şi cupru.

Pe fiecare monedă se poate citi ”Stat Islamic, un califat bazat pe doctrina profeţiei”.

Pe monedele de 1 dinar sunt reprezentate şapte spice de grâu, care reprezintă ”binecuvântarea de a cheltui urmând calea lui Allah”, în timp ce moneda de 5 dinari înfăţişează imaginea hărţii lumii.

Petrolul va fi vândut numai pentru aur, potrivit înregistrării video.

Pentagonul a anunţat în februarie că vânzările ilicite de petrol nu mai sunt principala sursă de finanţarea pentru Statul Islamic, ca urmare a bombardamentelor lansate în vara anului trecut, care au redus numărul exploatărilor petroliere aflate sub controlul organizaţiei. În plus, mai multe state vecine, între care Turcia şi Kurdistanul, au desfiinţat rute de contrabandă.

Locuitori din Mosul şi Ramadi, oraşe din vestul Irakului aflate sub controlul Statului Islamic, au spus telefonic că nu au văzut noile monede şi nici nu au primit detalii despre cum va funcţiona schimbul valutar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STAT ISLAMIC,
MONEDE,
/actualitate/statul-islamic-bate-dinari-in-aur-pentru-a-scapa-de-sub-sclavia-rezervei-federale-americane-14693811
14693811
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.