Se apropie ”ziua judecăţii”: Italia este la un pas de un deficit bugetar de 40 de miliarde de euro, iar guvernul populist de la Roma exclude orice austeritate

Postat la 04 iulie 2019 211 afişări

Liderii populişti ai Italiei au petrecut cea mai mare parte a unui an în căutarea forţelor externe care au crescut costurile ţării pentru emiterea datoriei publice. În această săptămână, randamentul obligaţiunilor cu scadenţă la 10 ani din Italia a scăzut sub 2%, în timp ce dobânda la bondurile pe doi ani a devenit negativă. Randamentul Bund pe 10 ani din Germania scade rapid, ajungând la valoarea de 220 puncte de bază, cea mai mică valoare din un an, scrie Bloomberg.

Se apropie ”ziua judecăţii”: Italia este la un pas de un deficit bugetar de 40 de miliarde de euro, iar guvernul populist de la Roma exclude orice austeritate

Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene, a iniţiat o nouă rundă de stimulare monetară, scăzând randamentele obligaţiunilor în zona euro. Această mişcare nu explică de ce investitorii au redus prima de risc pe care o cer pentru obligaţiunile Italiei, în comparaţie cu alte ţări. Motivul este ascuns în decizia Romei de a căuta un compromis cu partenerii săi din Uniunea Europeană pentru planurile legate de bugetul Italiei.

Luna trecută, Comisia Europeană a făcut primul pas spre a recomanda ca liderii UE să sancţioneze Italia pentru încălcarea limitelor de îndatorare ale uniunii în 2018. Giovanni Tria, ministrul Finanţelor din Italia, a trimis un răspuns prin care nu a reuşit să descrie în detaliu cum va aborda Roma provocările sale fiscale.

Coaliţia Five Star-Lega a aprobat o ajustare fiscală în valoare de 7,6 miliarde de euro care va scădea ţinta deficitului bugetar al Italiei de la 2,4% din PIB, la 2%. Această mişcare nu se încadrează în ceea ce a cerut Comisia Europeană, dar mulţi investitori consideră că va fi suficient pentru ca instituţia să îşi amâne decizia de a pedepsi ţara până la sfârşitul anului.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
italia,
populism,
roma,
deficit bugetar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.