Scriitorul cubanez Leonardo Padura, recompensat cu premiul "Prinţesa Asturiei" pentru Literatură

Autor: Florin Badescu Postat la 11 iunie 2015 39 afişări

Scriitorul cubanez Leonardo Padura a fost recompensat miercuri cu premiul "Prinţesa Asturiei" pentru Literatură pe 2015, pentru întreaga sa operă, considerată "un simbol al dialogului şi al libertăţii", potrivit juriului care atribuie aceste distincţii spaniole prestigioase, relatează rtbf.be.

"Plecând de la ficţiune, Leonardo Padura expune provocările şi limitele cu care se confruntă acţiunea de căutare a adevărului", a explicat Dario Villanueva, preşedintele juriului care acordă aceste premii ce poartă titlul nobiliar deţinut de moştenitoarea tronului regal spaniol, prinţesa Leonor, fiica cea mare a regelui Felipe al VI-lea.

Leonardo Padura, în vârstă de 59 de ani, este cunoscut în special pentru o serie de romane poliţiste care îl au ca protagonist pe fostul detectiv Mario Conde, cărţi în care romancierul "a ştiut să interpreteze şi să reflecteze realitatea cubaneză", notează juriul.

"Este un autor înrădăcinat în tradiţia sa şi, de asemenea, un scriitor contemporan, un căutător al culturii şi al identităţii populare, un intelectual independent al eticii sociale", afirmă juriul.

Autorul volumului "El hombre que amaba a los perros", unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a ştiut să asculte "vocile populare şi poveştile uitate", precizează comunicatul fundaţiei care atribuie aceste premii.

Leonardo Padura, un fost jurnalist, a explorat de-a lungul anilor numeroase genuri literare, publicând romane, interviuri, povestiri, eseuri şi scenarii.

În 2014, premiul "Prinţul Asturiei" a fost atribuit scriitorului irlandez John Banville.

Fundaţia "Prinţesa Asturiei" decernează anual, începând din 1981, opt premii - "Comunicare şi umanitate", "Cercetări ştiinţifice şi tehnice", "Ştiinţe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internaţională", "Sport" şi "Concordia" -, fiecare în valoare de 50.000 de euro, alături de câte o sculptură a artistului catalan Joan Miro.

În acest an a fost deja acordat premiul "Prinţul Asturiei" pentru Arte, care a revenit cineastului american Francis Ford Coppola.

Aceste premii sunt înmânate oficial de regele Felipe al Spaniei, printr-o ceremonie organizată în luna octombrie, în oraşul spaniol Oviedo.

Până în 2014, distincţiile au avut denumirea "Prinţul Asturiei", după titlul oficial al fostului prinţ moştenitor Felipe, care a devenit rege al Spaniei anul trecut şi a transmis acel titlu nepoatei sale în vârstă de nouă ani, prinţesa Leonor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/scriitorul-cubanez-leonardo-padura-recompensat-cu-premiul-printesa-asturiei-pentru-literatura-14439040
14439040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.