Scandal în Franţa: Unul dintre miniştrii din partidul lui Emmanuel Macron este pus la zid pentru că ar fi organizat cine luxoase cu homari şi vin de peste 500 de dolari sticla pe bani publici

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 iulie 2019 2023 afişări

Scandal în Franţa: Unul dintre miniştrii din partidul lui Emmanuel Macron este pus la zid pentru că ar fi organizat cine luxoase cu homari şi vin de peste 500 de dolari sticla pe bani publici

Francois de Rugy, ministrul Energiei provenit din partidul En Marche al lui Emmanuel Macron, este pus la zid în Franţa după ce o investigaţie media a scos la iveală o serie de cine şi serate luxoase pe care el şi soţia sa le-au organizat când acesta conducea camera inferioară a Parlamentului, potrivit Bloomberg.

De Rugy, care a condus Adunarea Naţională în perioada iunie 2017 – septembrie 2018, a declarat că el „susţine în continuare” decizia sa de a organiza zeci de cine cu „invitaţi ai societăţii civile”, unde sticlele de Chateau Cheval Blanc de 550 dolari, homarii şi şampaniile erau finanţate din bani publici.

Mediapart, publicaţia online de jurnalism de investigaţie, a scos la iveală aceste cine într-un material care include fotografii şi liste cu participanţii la aceste cine.

Minsistrul a răspuns public printr-o scrisoare adresată presei, prin intermediul unei emisiuni radio şi în cadrul unui discurs pe care l-a susţinut săptămâna aceasta într-o conferinţă de presă.

De Rugy, ca ministru al Energiei, împinge agresiv strategia lui Macron de a reduce dependenţa Franţei de energie nucleară, de a spori aportul energiei regenerabile în consumul ţării şi de a promova vehicule electrice.

Săptămâna aceasta, ministrul Transporturilor, Elisabeth Borne, a anunţat un plan ambiţios de a strânge anual 180 de milioane de euro printr-o nouă taxă pe biletele de avion cu plecarea din Franţa.

Mai mulţi politicieni francezi, printre care fostul ministru socialist al energiei, Delphine Batho, au cerut demisia lui de Rugy.

Guvernul a transmis printr-un purtător de cuvânt că acesta îşi va păstra poziţia.

„Guvernul ţine foarte mult la problemele de etică şi transparenţă. Detaliile furnizate de de Rugy arată în mod evident că a fost vorba despre întâlniri şi contacte cu societatea civilă”, transmite Slibeth Ndiaye, purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că aceste întâlniri ajută miniştrii „să înţeleagă mai bine societatea”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.