Rusia va furniza până la opt reactoare nucleare Africii de Sud - Rosatom

Autor: Gaidau Ion Postat la 23 septembrie 2014 38 afişări

Rusia va furniza până în 2023 până la opt reactoare nucleare Africii de Sud în cadrul unui parteriat strategic în domeniul energiei nucleare semnat între cele două ţări, a anunţat luni Rosatom, agenţia rusă pentru energie atomică, relatează AFP.

Livrarea acestor reactoare va permite punerea în funcţiune a primei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusă în exploatarea pe continentul african şi ar urma să conducă la comenzi ce pot ajunge până la zece miliarde de dolari pentru întreprinderile locale, a anunţat Rosatom într-un comunicat.

Directorul Rosatom, Serghei Kirienko, a apreciat valoarea totală a contractului între 40 şi 50 de miliarde de dolari.

"Un reactor costă aproximativ cinci miliarde de dolari. Ţinând cont de diferite condiţii, costul a opt unităţi poate fi evaluat între 40 şi 50 de miliarde de dolari", a declarat el pentru agenţia de presă rusă Itar-Tass.

Acordul, care a fost semnat în cursul unei conferinţe a AIEA la Viena, prevede de asemenea parteneriate între cele două părţi în domeniul energiei nucleare, din care un ajutor pentru construirea de infrastructuri în Africa de Sud şi formarea de specialişti africani în universităţile din Rusia.

"Sunt convinsă că parteneriatul cu Rusia va permite Africii de Sud să-şi realizeze programul ambiţios de creare până la orizontul lui 2030 de noi centrale nucleare pe baza unei tehnologii moderne şi fiabile", a declarat ministrul sud-african al Energiei, Tina Joemat-Pettersson, citată în comunicat.

Africa de Sud dispune în prezent doar de o singură centrală nucleară. Punerea în funcţiune a unor noi reactoare ruseşti este prevăzută pentru 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
AFRICA DE SUD,
NUCLEAR
/actualitate/rusia-va-furniza-pana-la-opt-reactoare-nucleare-africii-de-sud-rosatom-13327906
13327906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.