Rusia a depus la Consiliul de Securitate al ONU o altă rezoluţie privind doborârea avionului MH17

Autor: Ioana Bojan Postat la 21 iulie 2015 67 afişări

Rusia a depus în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie care cere ca responsabilii pentru doborârea avionului malaysian MH17 în estul Ucrainei, la 17 iulie 2014, să fie aduşi în faţa justiţiei, dar care nu menţionează înfiinţarea unui tribunal internaţional, relatează site-ul Deutsche Welle.

Documentul, depus luni la Consiliul de Securitate, sugerează numirea unui reprezentant special al ONU pentru ancheta privind prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, în urma căreia au murit toate cele 298 de persoane de la bord.

Rusia cere de asemenea "o investigaţie internaţională completă, cuprinzătoare, transparentă şi independentă" care să fie finalizată cât mai repede posibil.

Totuşi, proiectul de rezoluţie nu menţionează înfiinţarea unui tribunal internaţional, aşa cum a sugerat Malaysia într-o altă rezoluţie depusă la începutul acestei luni.

Prăbuşirea cursei MH17 este anchetată de experţi din Malaysia, alături de colegi din Ucraina, Olanda, Australia şi Belgia. Investigaţia pare să indice că avionul civil a fost doborât de o rachetă în spaţiul aerian din estul Ucrainei, regiune afectată de conflictul armat dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.

Cele cinci ţări care participă la anchetă au cerut un tribunal special al ONU, pentru "a oferi cea mai mare legitimitate" procedurilor.

Însă luni ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a reafirmat opoziţia Moscovei faţă de înfiinţarea unui tribunal ONU. "Noi considerăm că nu se încadrează în Carta ONU. Consiliul de Securitate al ONU nu este menit să se ocupe de astfel de probleme", a precizat Ciurkin.

Proiectul depus de ruşi insistă pe accesul tuturor părţilor interesate la materialele din investigaţie, din motive de transparenţă.

Consiliul de Securitate al ONU a discutat ambele proiecte luni, principalul obstacol fiind tribunalul, potrivit ambasadorului Noii Zeelande, Gerard van Bohemen.

În ultimă instanţă, Moscova îşi poate folosi dreptul de veto pentru a bloca iniţiativa malaysiană. Dar şi Rusia se poate confrunta cu opoziţia celorlalte state care au drept de veto.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
ONU,
MH17
/actualitate/rusia-a-depus-la-consiliul-de-securitate-al-onu-o-alta-rezolutie-privind-doborarea-avionului-mh17-14619880
14619880
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.