Rusia a blocat o declaraţie ONU împotriva votului separatiştilor în estul Ucrainei

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 04 noiembrie 2014 39 afişări

Rusia s-a opus iniţiativei altor state membre ale Consiliului de Securitate al ONU care doreau să emită o declaraţie condamnând alegerile separatiste din estul Ucrainei, a declarat luni ambasadorul ucrainean.

Cei 15 membri ai Consiliului au lucrat la adoptarea unei declaraţii vineri şi în weekend, dar Rusia s-a opus.

În text, propus de către Lituania, se afirma că scrutinele organizate duminică în regiunile Lugansk şi Doneţk sunt contrare Acordurilor de la Minsk, încheiate pe 5 septembrie între Kiev şi rebeli cu susţinerea comunităţii internaţionale şi Moscovei.

"Au lucrat la un text vineri şi sâmbătă, dar proiectul reţinut a fost blocat de către Rusia", a declarat ambasadorul ucrainean la ONU Iuri Sergheiev.

Misiunea Rusiei la ONU a anunţat luni pur şi simplu că textul este, în opinia sa, "inadecvat", fără să ofere alte precizări despre poziţia sa.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a deplâns săptămâna trecută organizarea acestor scrutine, după ce Rusia a anunţat că va recunoaşte rezultatele.

După şase luni de la începutul conflictului armat, care s-a soldat cu peste 4.000 de morţi, "republicile" de la Doneţk şi Lugansk şi-au ales duminică "preşedinţii" şi "parlamentele" cu scopul de a legitima autorităţile separatiste, potrivit organizatorilor scrutinelor.

Europenii au avertizat luni Rusia să nu aducă atingere unităţii Ucrainei, la o zi după alegerile separatiste din estul Ucrainei, pe ale căror rezultate Moscova a anunţat că le "respectă", pe fondul unor temeri cu privire la o nouă ofensivă militară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
RUSIA,
UCRAINA
/actualitate/rusia-a-blocat-o-declaratie-onu-impotriva-votului-separatistilor-in-estul-ucrainei-13489023
13489023
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.