Rompetrol Rafinare mizează pe o creştere de 25% a exporturilor: Ne aliniem la cererea pieţei

Autor: Roxana Petrescu Postat la 23 mai 2021 75 afişări

În prima parte a anului, unul dintre obiective a fost alinierea la cererea pieţei, după un an în care mediul globlal a fost puternic afectat de efectele pandemiei de COVID-19.

Rompetrol Rafinare mizează pe o creştere de 25% a exporturilor: Ne aliniem la cererea pieţei

Cea mai mare rafinărie din România, Rompetrol Rafinare, parte a grupului kazah KMG Internartional, mizează pe o îmbunătăţire a rezultatelor pentru anul acesta odată cu revenirea cererii de produse petroliere. Sectorul petrolier a fost unul dintre cele mai afectate de criza sanitară, restricţiile de mobilitate lovind puternic în această industrie.

„În prima parte a anului, unul dintre obiective a fost alinierea la cererea pieţei, după un an în care mediul globlal a fost puternic afectat de efectele pandemiei de COVID-19. Dorim să fim, în continuare, competitivi şi să asigurăm produse pentru orice sector, fie că vorbim de carburanţi, de bitumurile rutiere sau de produsele petrochimice, pe care le furnizăm inclusiv celor din industria de materiale de protecţie şi sanitare“, spun reprezentanţii Rompetrol Rafinare, singura rafinărie din România cu acces direct la Marea Neagră.

Rezultatele pentru anul trecut reflectă dificultăţile din mediul de business local, dar şi din regiune, Rompetrol Rafinare fiind unul dintre cei mai mari exporatori români. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), Rompetrol Rafinare a fost al 15-lea cel mai mare exportator din România în 2020 şi cea mai mare companie petrolieră în funcţie de acest indicator. Primele locuri din clasament sunt ocupate mai ales de companiile din sectorul auto, Dacia fiind pentru încă un an cel mai mare exportator al României.

Exporturile Rompetrol Rafinare au fost anul trecut de 2,7 miliarde de lei, de peste două ori mai mici comparativ cu cele din 2019, dar pentru anul acesta compania şi-a bugetat o valoare de 3,4 miliarde de lei, deci o creştere de 25%.

Estimările privind evoluţia afacerilor pentru anul acesta vor fi incluse în cea de-a 16-a ediţie a Anuarului de Business al României, unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate de ZF.

De asemenea, compania îşi propune pentru anul acesta un business de 9,25 miliarde de lei, cu aproape 12% mai mare faţă de cel din 2020, puternic afectat de pandemie. Totodată, Rompetrol Rafinare mizează pe o reducere a pierderilor, de la 645,8 milioane de lei anul trecut la 249 de milioane de lei anul acesta.

Dacă anul trecut, pe plan intern, cererea de carburanţi a scăzut cu 6%, pentru anul acesta primul trimestru deja a adus uşoară creştere faţă de anul trecut, perioadă în care oricum efectele crizei sanitare nu erau încă vizibile. Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii care se vor desfăşura pe platforma rafinăriei Romepetrol din Năvodari va fi centrala de cogenerare Midia, în valoare de 140 de milioane de dolari.

Proiectul este finanţat prin intermediul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român alături de acţionarii săi KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, iar lucrările vor demara săptămâna viitoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cerere,
piata,
crestere,
rompetrol,
rafinare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.