Românii sunt pe locul 42 în lume la potenţialul antreprenorial

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 27 noiembrie 2014 108 afişări

România se clasează pe locul 42 din 130 într-un top al potenţialului antreprenorial, realizat de Institutul Global de Antreprenoriat şi Dezvoltare (GEDI). Potrivit Indexului Global al Antreprenoriatului (2015), ţările cu cel mai mare potenţial antreprenorial sunt Statele Unite ale Americii (care se menţin pe locul 1), Canada (2) şi Australia (3), urmate de Marea Britanie (4) şi Suedia (5).

Românii sunt pe locul 42 în lume la potenţialul antreprenorial

La polul opus, cele mai slabe performanţe se înregistrează în Malawi (128), Uganda (129) şi Bangladesh (130).

Studiul urmăreşte potenţialul oamenilor de a înfiinţa start-up-uri, analizând 34 de variabile investiţionale în 130 de state de pe glob. Pentru stabilirea clasamentului, au fost analizaţi factori precum percepţia cetăţenilor asupra oportunităţilor de afaceri, acceptarea riscurilor, inovaţia, competitivitatea, sau absorbţia tehnologiei pe piaţă.

La nivel european, antreprenorii români se situează sub nivelul celor din Slovacia, însă au rezultate mai bune decât cei din Bulgaria şi Ungaria. Potrivit raportului, cele mai slabe performanţe ale români lor se înregistrează la acceptarea riscurilor, reperarea oportunităţilor de afaceri, educaţia angajaţilor şi absorbţia tehnologiilor noi. Pe de altă parte, afaceriştii români au fost bine punctaţi la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piaţa internaţională şi capacitatea de dezvoltare a companiilor create.

Potenţial de business în România ”În Romania, sistemul birocratic îngreunează foarte mult deschiderea unei noi afaceri, iar antreprenorul roman s-ar putea simţi descurajat. Un alt dezavantaj este dificultatea cu care se pot accesa fondurile europene, iar informaţia despre acestea ajunge de cele mai multe ori trunchiata şi încâlcita la beneficiar. Totuşi, aceste lucruri nu ar trebui să-i împiedice pe cei care îşi doresc cu adevărat sa îşi deschidă propria companie. Dacă sunt creativi, pasionaţi şi profesionişti în livrarea produselor şi serviciilor îşi pot face loc pe piaţă”, consideră AdinaFilculescu, fondatoarea brand-ului EnRose.

”România zilelor noastre oferă foarte multe oportunităţi şi pune la fel de multe piedici. Pentru cei care sunt dispuşi să rişte timpul şi banii proprii, iniţiativele antreprenoriale pot evolua către afaceri de succes. Ca peste tot în lume, succesul se obţine greu şi după mult timp. Cu toate acestea, la noi, fiind o piaţă dinamică şi cu multe transformări generate şi de crize economice, există mai multe oportunităţi şi de ci şansele de a avea succes sunt teoretic mai mari. Cu cât înţelegi mai repede cum funcţionează economia reală, cu atât ai şanse mai mari să fii un actor important în ea”, spune Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia Design şi câştigătorul competiţiei europene eSkills for Jobs 2014 la categoria Antreprenoriat Digital.

În România, cel mai amplu program de educaţie antreprenorială este derulat de Junior Achievement România şi cuprinde cursuri dedicate pentru toate nivelurile de învăţământ (primar, gimnazial, liceal şi universitar). Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolvenţii acestor programeau cu 25% mai multe şanse de a-şi găsi un loc de muncă şi cu 50% mai multe şanse să îşi deschidă propria afacere.

Programul de antreprenoriat le oferă tinerilor un ”laborator” de afaceri care dă o semnificaţie concretă multor principii teoretice. Ei învaţă să definească o idee de afacere, să analizeze piaţa, riscurile, concurenţa şi să identifice surse de finanţare. De asemenea, tinerii au parte de sesiuni de mentorat de la antreprenori din sectorul de business şi au acces la burse şi competiţii la nivel naţional şi european.

Anul acesta, opţionalele de antreprenoriat sunt urmate de aproximativ 50.000 de elevi, programul având şi o componenta Start Up pentru universităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
potential,
romani,
antreprenori
/actualitate/romanii-sunt-pe-locul-42-in-lume-la-potentialul-antreprenorial-13657491
13657491
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.