Românii cu credite primesc încă o veste proastă. Anunţul făcut de BNR pe care mulţi sperau să nu-l audă

Autor: Alexandru Nanu Postat la 06 mai 2022 350 afişări

Românii cu credite primesc încă o veste proastă. Anunţul făcut de BNR pe care mulţi sperau să nu-l audă

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 5,20%, în creştere faţă de joi, când indicele a atins 5,16%.

La începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,01%, în timp ce la începutul lunii aprilie acesta era cotat la 4,60%. Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%.

Luni, 02 mai 2022, indicele ROBOR la 3 luni a trecut de pragul psihologic de 5% şi a fost costat la 5,01%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Din acel moment, indicele ROBOR la 3 luni a avut un trend ascendent destul de abrupt până la 4,36%.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,31%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,39%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. 

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROBOR,
indice,
crestere,
inchidere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.