România este ţara cu cele mai mici preţuri la băuturi alcoolice din UE. Care este ţara care are cele mai mari preţuri

Autor: Ramona Cornea Postat la 09 septembrie 2020 184 afişări

România a fost ţara cu cele mai mici preţuri la băuturile alcoolice din Uniunea Europeană în 2019.

România este ţara cu cele mai mici preţuri la băuturi alcoolice din UE. Care este ţara care are cele mai mari preţuri

România a fost ţara cu cele mai mici preţuri la băuturile alcoolice din Uniunea Europeană în 2019. Astfel, anul trecut preţurile bău­turilor alcoolice (băuturi spir­toase, vin şi bere) din ţara noas­tră au fost cu 23,6% mai mici în Ro­mânia comparativ cu media europeană, conform datelor de la Euro­stat, Oficiul European de Statistică.

În anii trecuţi, băuturile al­coolice erau mai scumpe, com­pa­rativ cu media UE. Astfel, în 2018, preţurile băuturilor alcoolice din România erau cu 23% mai mici decât media UE, iar în 2017 erau cu 21,4% mai mici decât media UE.

De altfel, în 2019, România a avut  printre cele mai mici salarii minime brute pe economie dintre statele membre ale Uniunii Europene, de puţin peste 439 de euro, conform statisticilor de la Eurostat.

Următoarele ţări din Uniunea Europeană cu cele mai mici preţuri ale băuturilor alcoolice au fost Bulgaria, cu 21% sub media europeană şi Ungaria, cu 20% sub media europeană.

La polul opus, cele mai mari preţuri ale băuturilor au fost în Finlanda, cu 91% peste media europeană şi mai mult decât dublu comparativ cu nivelul preţurilor din România.

Următoarele în clasamentul ţărilor membre ale UE cu cele mai mari preţuri la băuturi alcoolice anul trecut au fost Irlanda, cu 82% peste media europeană, Suedia, cu 56% peste media europeană, Grecia, cu 37% peste media europeană, şi Danemarca – 29% peste media europeană. Celelalte ţări care au vândut băuturi alcoolice cu preţuri peste media europeană în 2019 au fost: Estonia (26% peste media europeană), Malta (17%), Letonia (17%), Belgia (10%), Portugalia (7%), Croaţia (5%), Cipru (5%), Austria (5%), Ţările de Jos (Olanda, 4%), Italia (3%) şi Franţa, cu preţuri cu 0,7% mai mari decât media europeană.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.