România a intrat în topul celor mai mari 10 producători de maşini din Europa

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 februarie 2016 974 afişări

România a intrat în 2015 în topul celor mai mari 10 producători de maşini din Europa, după numărul de autovehicule fabricate, conform datelor prezentate în cadrul Transportation & Mobility Solutions Experience Forum. Se estimează că până 2021 cele mai mari creşteri ale producţiei de automobile uşoare le vor înregistra segmentele B (clasa mică) şi C (clasa compactă), unde se încadrează autoturismele produse în România.

România a intrat în topul celor mai mari 10 producători de maşini din Europa
România a intrat în topul celor mai mari 10 producători de maşini...

Întreaga industrie legată de automobile, incluzând atât producţia de autovehicule, cât şi fabricaţia de componente auto, a înregistrat în 2015 o creştere de peste 7% faţă de nivelul anului 2014 când a ajuns la aproximativ 18 miliarde de euro. În semestrul I din 2015, exportul de componente auto a crescut cu peste 10%, comparativ cu semestrul I din 2014.

Valoarea investiţiilor în fabricaţia de componente auto este mai ridicată faţă de celelalte ţări din zona Europei Centrale şi de Est, furnizorii locali începând deja să investească în inovarea produselor şi modernizarea tehnologiilor. Cu toate acestea, investiţiile nu permit încă valorificarea întregului potenţial de dezvoltare a sectorului auto din România.

Evoluţii tehnologice semnificative în industria auto din România în ultima perioadă sunt fabricarea de motoare ecologice de ultimă generaţie, fabricare cutiilor de viteză de ultimă generaţie pentru mari constructori internaţionali, microelectronica şi mecatronica avansate (inclusiv activităţi de cercetare şi dezvoltare, tehnologiile şi componentele auto complexe din mase plastic, cauciuc şi compozite, creşterea numărului de roboţi utilizaţi pe liniile de producţie, precum şi apariţia companiilor locale implicate în extinderea digitalizării în industria auto.

Pentru România, avantajele competitive actuale ale costului muncii şi utilităţilor se vor diminua treptat în viitor, astfel încât investiţiile noi şi dezvoltările de capacităţi vor fi ţintite spre produse noi şi tehnologii global competitive, cu valoare adaugată ridicată, spune  Constantin Stroe, preşedinte ACAROM în cadrul formului.

Tendinţe probabile pentru industria auto locală sunt: dezvoltarea digitalizării pentru concepţia de produse, optimizarea tehnologiilor, logistică, producţie lean, dar şi pentru co-inovare a componentelor în lanţurile de furnizori; apariţia de noi investiţii şi activităţi de cercetare-dezvoltare auto private, determinate de colaborări ameliorate între industrie şi cercetarea-dezvoltarea publică şi de sprijinul real acordat de către stat pentru cercetare-dezvoltare aplicată; verigile locale ale lanţurilor de furnizori se vor multiplica pe baza creşterii forţei de inovare a furnizorilor auto locali, dar şi a accesului mai facil al acestora la credite; se vor înregistra mai multe investiţii de capital indigen în zona IMM-urilor, datorită gradului ridicat de accesibilitate la fondurile europene alocate competitivităţii şi dezvoltării colaborative între IMM-uri şi universităţile tehnice locale.

Previziunile au fost prezentate în cadrul Transportation & Mobility Solutions Experience Forum, eveniment dedicat inovaţiei şi tehnologiilor de ultimă generaţie din domeniul auto. În cadrul forumului a fost prezentat şi monopostul care atinge suta de kilometri în doar 4,3 secunde, construit de studenţii Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi” din Iaşi, cu sprijinul CENIT. CENIT furnizează aplicaţii software utilizate la nivel mondial în industria auto şi cunoştinţe tehnologice de ultimă generaţie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-a-intrat-in-topul-celor-mai-mari-10-producatori-de-masini-din-europa-15023495
15023495
comments powered by Disqus
Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
ProMotor.ro
O șoferiță de DUSTER a produs haos în București. TOTUL în MARȘARIER O șoferiță de DUSTER a produs haos în București. TOTUL în MARȘARIER
Dacia lui 'nea Costică fumegă ca o locomotivă cu aburi, dar are dotări din secolul XXI
Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“
Descopera.ro
Marile FALSURI despre coronavirus! Ce îţi poate face RĂU şi ce îţi poate face BINE Marile FALSURI despre coronavirus! Ce îţi poate face RĂU şi ce îţi poate face BINE
Microsoft a RECUNOSCUT că Windows 10 are o problemă serioasă, dar ne spune cum s-o REZOLVĂM
Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient”
Go4it.ro
Chiar dacă are cele mai scumpe telefoane, tot Apple vinde mai mult! Un IPHONE este cel mai bine vândut telefon din lume Chiar dacă are cele mai scumpe telefoane, tot Apple vinde mai mult! Un IPHONE este cel mai bine vândut telefon din lume
Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.