Rezervele valutare globale au scăzut în 7 luni cu 600 miliarde dolari, la 11.600 miliarde dolari

Autor: Florentina Dragu Postat la 06 aprilie 2015 68 afişări

Rezervele valutare ale băncilor centrale au scăzut în martie la 11.600 miliarde de dolari, de la nivelul record de 12.030 miliarde de dolari atins în luna august a anului trecut, marcând întreruperea unei perioade de creştere de zece ani.

Deşi scăderea rezervelor valutare este determinată şi de aprecierea dolarului din ultimele luni, care a redus valoarea deţinerilor în alte monede, inclusiv a celor în euro, aceasta evidenţiază o schimbare în politica băncilor centrale, după o perioadă de zece ani în care instituţiile bancare şi-au majorat rezervele valutare în medie cu 824 miliarde de dolari pe an potrivit calculelor Bloomberg.

Printre potenţialele implicaţii ale scăderii nivelului rezervelor valutare globale se numără o dificultate sporită pentru economiile emergente de a-şi majora lichidităţile şi a stimula creşterea economică, accelerarea deprecierii euro faţă de dolar şi scăderea cererii pentru obligaţiunile emise de Trezoreria SUA.

Excluzând efectele rezultate din fluctuaţiile de curs, băncile centrale din ţările emergente, care deţin împreună aproape două treimi din rezerva mondială de valută, au cheltuit în ultimul trimestru al anului trecut 54 miliarde de dolari din rezervele valutare proprii, cea mai mare sumă începând cu anul 2008, potrivit estimărilor Credit Suisse.

China, deţinătoarea celei mai mari rezerve valutare din lume, a contribuit cel mai mult la scăderea rezervei globale. Potrivit datelor Băncii Chinei, rezervele valutare ale instituţiei au scăzut de la 4.000 miliarde de dolari în iunie anul trecut la 3.800 miliarde de dolari la finele anului 2014.

Rezervele Arabiei Saudite au coborât în martie anul acesta la 721 miliarde de dolari, de la 731 miliarde de dolari în august anul trecut, în timp ce rezervele Rusiei s-au redus cu 25% în ultimul an, la 361 miliarde de dolari.

Băncile centrale au vândut valută pentru a limita impactul ieşirilor de capital şi a sprijini monedele naţionale, iar analiştii Deutsche Bank estimează că tendinţa va continua, pe fondul scăderii cotaţiilor petroliere şi a creşterii economice slabe din ţările emergente, care limitează intrările de dolari.

O asemenea evoluţie va afecta şi euro, care în ultimii ani a beneficiat de pe urma achiziţiilor făcute de băncile centrale pentru a-şi diversifica deţinerile în valută.

Ponderea deţinerilor în euro în totalul rezervelor valutare globale a scăzut la 22% în 2014, cel mai redus procentaj începând cu anul 2002, în timp ce rezervele în dolari au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 63%, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

În acest an, euro s-a depreciat în raport cu 29 dintre principalele 31 de monede naţionale ale lumii, pe fondul de către Banca Centrală Europeană a programului de relaxare monetară menit să prevină deflaţia în zona euro.

Pe 16 martie, euro a scăzut la cea mai mică cotaţie faţă de dolar din ultimii 12 ani, de 1,0458 unităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
REZERVE VALUTARE,
BĂNCI CENTRALE,
/actualitate/rezervele-valutare-globale-au-scazut-in-7-luni-cu-600-miliarde-dolari-la-11-600-miliarde-dolari-14109009
14109009
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.