Restanţele populaţiei şi companiilor au ajuns la 7,1 mld. euro în iulie

Autor: Ciprian Botea Postat la 06 septembrie 2013 105 afişări

Ratele restante aferente creditelor populaţiei şi companiilor au ajuns la 31,3 miliarde de lei (7,1 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, reprezentând 12,2% din totalul sumelor datorate

Restanţele populaţiei şi companiilor au ajuns la 7,1 mld. euro în iulie

Ratele restante aferente creditelor populaţiei şi companiilor au ajuns la 31,3 miliarde de lei (7,1 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, reprezentând 12,2% din totalul sumelor datorate, potrivit datelor BNR. Restanţele au stagnat faţă de luna anterioară, dar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cu 30% mai mari.

Presiunea restanţelor rămâne însă mare în condiţiile în care bilanţurile băncilor s-au subţiat constant, iar creditarea nu dă încă semne de revenire deşi economia a consemnat o oarecare revigorare. La finalul lunii iulie, 912.000 de persoane fizice şi companii erau înregistrate cu credite la bănci mai mari de 20.000 de lei, iar circa 231.000 din acestea aveau întârzieri la plata ratelor. Practic, un client din patru era în urmă cu achitarea datoriilor către instituţiile de credit. 

Cei aproape un milion de debitori cu credite de valoare mare datorau băncilor 307 de miliarde de lei (circa 70 mld. euro), potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit (CRC). CRC este organismul specializat al BNR care colectează date despre creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci populaţiei şi companiilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Restantele populatiei,
credite,
banci
/actualitate/restantele-populatiei-si-companiilor-au-ajuns-la-7-1-mld-euro-in-iulie-11297032
11297032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.