„Recunoştinţa între generaţii", proiect PSD-ALDE: Copiii, obligaţi prin lege să-şi întreţină părinţii/ MOTIVUL: Sub influenţa banilor, tinerii uită că au şi obligaţii

Postat la 04 iulie 2019 154 afişări

Proiectul de lege privind "Recunoştinţa între generaţii" a fost depus la Senat de 74 de parlamentare PSD şi ALDE, printre care şi Niculae Bădălău, ministrul Economiei, în acesta precizându-se că părinţii, bunicii sau străbunicii trebuie să fie susţinuţi financiar de copii, dacă au nevoie.

„Recunoştinţa între generaţii", proiect PSD-ALDE: Copiii, obligaţi prin lege să-şi întreţină părinţii/ MOTIVUL: Sub influenţa banilor, tinerii uită că au şi obligaţii

"Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul prevede obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii şi de a le asigura un trai decent şi educaţia necesară. Totodată, documentul prevede obligaţia bunicilor de a-şi întreţine nepoţii, acolo unde "nepoţii minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi au dreptul la întreţinere de la bunici care dispun de mijloace suficiente.

Propiectul vine şi cu o prevedere legată de părinţi: "Obligaţiile copiilor majori de a-şi întreţine părinţii"

Proiect aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b338FG.pdf

La acest capitol se prevede:

- obligaţiile de întreţinere se referă exclusiv la persoanele din aceeaşi familie, cu grad de rudenie în linie dreaptă

- copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină părinţii inapţi de muncă aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material.

- dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi, apelarea la rezolvarea pe cale judecătorească fiind ultima soluţie de urmat.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
parinti,
copii,
psd,
obligatii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.