Reacţie dură a Poloniei. Premierul Morawiecki denunţă "centralismul birocratic" al Uniunii Europene

Autor: Mihai Draghici Postat la 22 decembrie 2021 75 afişări

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat vehement, miercuri, procedura de sancţionare iniţiată de Comisia Europeană ca reacţie la o decizie a Tribunalului Constituţional polonez, cerând oprirea "centralismului birocratic" al Uniunii Europene.

"Decizia Comisiei Europene demonstrează că, din păcate, tendinţa dezvoltării centralismului birocratic al Bruxellesului avansează, dar trebuie să îi punem capăt", a afirmat Mateusz Morawiecki, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul belgian L'Echo.

Comisia Europeană a decis, miercuri, lansarea unei proceduri de sancţionare a Poloniei ca reacţie la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, care a stabilit în octombrie că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză.

"Comisia Europeană consideră că deciziile Tribunalului Constituţional încalcă principiile generale de autonomie, primat şi aplicare uniformă a legislaţiei UE şi ale efectelor obligatorii ale deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", precizează Executivul UE, subliniind că are "dubii serioase privind independenţa şi imparţialitatea" instanţei constituţionale de la Varşovia.

Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele din sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar. UE a avertizat că va avea o reacţie "fermă" faţă de această decizie.

Premierul Mateusz Morawiecki a denunţat în mod repetat presiunile exercitate de Bruxelles şi aplicarea standardelor duble, amintind că Uniunea Europeană nu este un stat. "Polonia este atacată în mod tendenţios şi nejustificat. Regulile jocului trebuie să fie egale pentru toţi. Nu este admis să se vorbească despre sancţiuni. Noi respingem limbajul ameninţărilor şi şantajului. Uniunea Europeană este un mare succes al ţărilor europene, o puternică alianţă economică, politică şi socială, cea mai dezvoltată organizaţie din istorie. Însă Uniunea Europeană nu este un stat, ci are state membre. Statele sunt cele care rămân suverane, deasupra tratatelor. Noi am transferat prin tratate anumite competenţe Uniunii Europene, dar nu toate competenţele. Competenţele UE au limite, nu mai putem păstra tăcerea, refuzăm centralizarea europeană", a declarat recent Mateusz Morawiecki.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, în octombrie, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. "Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
ue,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.