RĂZBOIUL DIN SIRIA: Armata siriană şi aliaţii ei iranieni, libanezi şi ruşi vor să lanseze bătălia pentru Alep "curând'

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 octombrie 2015 143 afişări

Armata siriană şi aliaţii săi şiiţi - mii de iranieni şi membri ai Hezbollahului libanez - pregătesc o ofensivă terestră care-i vizează pe insurgenţi, în provincia Alep, cu susţinerea aviaţiei militare ruse, au anunţat doi reprezentanţi regionali la curent cu acest plan, relatează Reuters.

RĂZBOIUL DIN SIRIA: Armata siriană şi aliaţii ei iranieni, libanezi şi ruşi vor să lanseze bătălia pentru Alep "curând'

Această ofensivă urmează să consolideze atacul terestru lansat de aceeaşi alianţă săptămâna trecută care-i vizează pe rebelii din provincia Hama, situată mai la vest.

Potrivit celor două surse, care au solicitat protecţia anonimatului, câteva mii de militari iranieni au sosit în Siria pentru a lua parte la ofensive terestre, în vederea susţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Mai multe grupări îşi împart controlul asupra oraşului Alep şi provinciei cu acelaşi nume, şi anume Guvernul sirian - care controlează sectoarele de vest ale oraşului, o serie de grupări rebele care luptă împotriva lui al-Assad - care se află în partea de est, şi Statul Islamic (SI) - care deţine controlul asupra unor zone rurale din apropiere de oraş.

"Pregătirile pentru marea bătălie din acest sector sunt clare", a declarat marţi unul dintre aceşti reprezentanţi. "Există o mobilizare puternică a armatei siriene (...), combatanţi de elită din cadrul Hezbollah şi mii de iranieni care au sosit în etape, în ultimele zile", a spus primul.

"Decizia de a lansa bătălia de la Alep a fost luată", a declarat al doilea. "Nu mai este un secret că militari iranieni sunt de-acum în Siria şi că rolul lor este fundamental", a adăugat el.

Cei doi reprezentanţi au subliniat că bătălia urmează să înceapă "în curând".

Oraşul Alep era cel mai populat oraş din Siria înainte de războiul civil, care a izbucnit în 2011, după reprimarea de către regimul al-Assad a unor manifestaţii antiguvernamentale.

Statul Islamic a cucerit săptămâna trecută, de la alţi insurgenţi, un anumit număr de sate, lângă Alep. Televiziunea siriană a anunţat luni că forţele guvernamentale au cucerit, de la SI, un sector situat în nordul oraşului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SIRIA,
IRAN,
RUSIA
/actualitate/razboiul-din-siria-armata-siriana-si-aliatii-ei-iranieni-libanezi-si-rusi-vor-sa-lanseze-batalia-pentru-alep-curand-14839371
14839371
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.