Răsturnare de situaţie in dosarul Elenei Udrea! Judecătorii au luat decizia care poate schimba totul

Autor: Departamentul Social Postat la 16 octombrie 2019 1113 afişări

Magistraţii instanţei supreme au admis solicitarea Elenei Udrea privind sesizarea CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate care prevede condiţiile în care deciziile definitive sunt supuse casării. Prin această cerere, Udrea vrea reluarea de la zero a dosarului.

Răsturnare de situaţie in dosarul Elenei Udrea! Judecătorii au luat decizia care poate schimba totul

„Admite, în parte, cererea formulată de recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale”, se arată în minuta instanţei.

Decizia este definitivă.

Concret, articolul 438 din Codul de procedură penală se referă la cazurile în care se poate face recurs în casaţie, iar alineatul 1) în privinţa căruia a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate arată: „Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: 1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente; 2. hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; 3. instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; 4. judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; 5. judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; 6. şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; 7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; (...) 10. instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; 12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege; 13. instanţa şi-a întemeiat hotărârea pe probe pentru care a fost aplicată sancţiunea excluderii sau în mod greşit s-a aplicat sancţiunea excluderii cu privire la probe legal administrate; 14. instanţa nu s-a pronunţat asupra unuia sau mai multor motive de apel”.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a ridicat, marţi, două excepţii de neconstituţionalitate, la termenul stabilit în apelul prin care fostul ministru al Turismului solicită anularea condamnării în dosarul „Gala Bute”.

O excepţie de neconstituţionalitate a fost respinsă de instanţa supremă.

Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Aceasta se afla, la momentul pronunţării deciziei definitive, în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

Ulterior, Udrea a fost eliberată din detenţie în urma deciziei CCR privind completurile de 5 judecători. În urmă cu câteva luni, Elena Udrea s-a întors cu fiica sa în România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ELENA UDREA,
ICCJ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.