Raluca Bontaş şi Mihaela Vechiu, Deloitte: Cetăţenii ucraineni beneficiază de acces liber la piaţa muncii din România

Autor: Cristina Bellu Postat la 10 martie 2022 204 afişări

Raluca Bontaş şi Mihaela Vechiu, Deloitte: Cetăţenii ucraineni beneficiază de acces liber la piaţa muncii din România

Guvernul României a aprobat o serie de derogări de la legislaţia imigrării, pentru a permite cetăţenilor ucraineni să se angajeze în România, fără a mai fi necesară obţinerea avizului de muncă şi a vizei de lungă şedere. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 20, adoptată în data de 8 martie 2022, toţi cetăţenii ucraineni care vor semna un contract individual de muncă cu o societate românească îşi pot prelungi şederea prin obţinerea unui permis de şedere în scop de muncă, direct de pe teritoriul României, fără să mai fie obligaţi să iasă din ţară.

Astfel, odată cu adoptarea noii reglementări, cetăţenii ucraineni vor avea la dispoziţie două opţiuni suplimentare în ceea ce priveşte stabilirea în România: angajarea directă, fără a mai fi nevoie de obţinerea unei vize şi a unui aviz de muncă, şi solicitarea protecţiei temporare conform directivei europene ce oferă în mod automat dreptul de şedere şi de muncă. Autorităţile române urmează să publice zilele următoare procedura de aplicare pentru aceste reglementări.

Conform OUG 20, persoanele care nu deţin documente care să dovedească experienţa profesională şi calificarea necesară ocupării unui loc de muncă sau lipsa unor antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pot semna o declaraţie pe proprie răspundere, pe baza căreia să beneficieze de prevederile noii reglementări. În cazul acestor persoane, dreptul de muncă este limitat la cel mult doi ani, urmând ca în zilele următoare autorităţile să publice procedura de încadrare în muncă pentru această categorie.

Pe de altă parte, excepţiile introduse prin OUG 20 nu sunt aplicabile în cazul profesiilor reglementate în România, conform legislaţiei în vigoare (precum medic, farmacist, arhitect etc.), indiferent dacă activitatea se desfăşoară în calitate de salariat sau în mod independent.

Măsurile de sprijin implementate de guvern sunt binevenite în contextul actual, în care există un flux masiv de persoane care intră în România, dintre care o mare parte au capacitatea de a munci. Astfel, acestea vor putea să îşi asigure mijloacele de întreţinere necesare, în situaţia în care aleg să rămână în România, existând deja multiple iniţiative în acest sens, precum platforme ce au ca scop cuantificarea ofertei şi cererii de forţă de muncă.

Noile măsuri din OUG 20 nu sunt aplicabile membrilor familiilor cetăţenilor ucraineni care vor beneficia de excepţiile menţionate în vederea angajării. Pentru aceştia, rămân în vigoare condiţiile anterioare, respectiv obţinerea admisiei, a vizei de lungă şedere şi a permisului de şedere în scopul reîntregirii familiei, dar şi posibilitatea de a aplica pentru protecţie temporară odată ce procedura va fi publicată de către autorităţile române (probabil în următoarele zile).

Facilitarea accesului liber la muncă şi posibilitatea reglementării dreptului de şedere într-un mod facil şi rapid, atât pentru cetăţenii ucraineni, cât şi pentru membrii familiilor lor, ar plasa România pe lista ţărilor din Uniunea Europeană cu un regim favorabil în vederea stabilirii pe termen mediu şi lung. Acest lucru ar putea creşte gradul de atracţie şi retenţie al României pentru cetăţenii ucraineni, astfel încât ţara noastră să nu mai fie doar o zonă de tranzit spre ţările din vest.

Material de opinie de Raluca Bontaş, Partener, şi Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.