PwC: Mai mult de jumătate dintre companii vor să crească numărul de angajaţi în medie cu 11% în 2020. ”România are nevoie de încă un milion de angajaţi, în următorii 5 ani”

Autor: Roxana Rosu Postat la 02 decembrie 2019 58 afişări

Peste jumătate dintre companiile din România (54%) intenţionează să crească anul viitor numărul de angajaţi în medie cu 11%, cea mai mare cerere venind din sectorul IT&C, urmat de industrie, auto şi retail, potrivit Barometrului de HR realizat de PwC România.

PwC: Mai mult de jumătate dintre companii vor să crească numărul de angajaţi în medie cu 11% în 2020. ”România are nevoie de încă un milion de angajaţi, în următorii 5 ani”

Peste jumătate dintre companiile din România (54%) intenţionează să crească anul viitor  numărul de angajaţi în medie cu 11%, cea mai mare cerere venind din sectorul IT&C, urmat de industrie, auto şi retail,  potrivit Barometrului de HR realizat de PwC România.

”Estimările noastre arată că România are nevoie de încă un milion de angajaţi, în următorii cinci ani, pentru a obţine o creştere economică medie de 3,5% anual. Aşa cum ştim, în ultimii ani, forţa de muncă a devenit mai greu de găsit, existând riscul de a limita acest potenţialul de dezvoltare a economiei. Din acest motiv, atât guvernul, cât şi companiile ar trebui să se implice în programe de educaţie care să dezvolte competenţele angajaţilor, în special pe cele digitale, tot mai solicitate de angajatori pe măsură ce noile tehnologii sunt adoptate pe scară largă”, declară Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Astfel, 91% dintre companiile din IT&C intenţionează să majoreze numărul de angajaţi în medie cu 20% anul viitor.

În industrie şi auto, 71% dintre societăţi vor să angajeze în medie cu 6,2% mai multe persoane şi 50% dintre firmele din retail au nevoie de un plus de 6,4%.

Creşteri de personal au mai menţionat 40% din companiile din sectorul de servicii financiare şi 30% dintre firmele din farma.

Potrivit sondajului, cele mai multe poziţii noi au fost create în 2019 în zona Digital & Social Media, precum Chief IT Digital Solutions, Instructional Designer, Specialist social media, Digital & Multichannel Manager, Digital Manager, RPA Specialist şi Online Manager.

De asemenea, departamentele care vor fi cel mai afectate de automatizare sunt contabilitatea, suportul IT, zona administrativă şi cea de analiză financiară şi de business.

“Principalele provocări la care se aşteaptă departamentele de resurse umane în 2020 vor fi fluctuaţia de personal şi angajamentul redus, creşterea costurilor salariale, impactul digitalizării asupra forţei de muncă şi deficitul de forţă de muncă. Utilizarea noilor tehnologii şi automatizarea înseamnă competenţe şi poziţii noi, fapt care începe să se reflecte în organigramele angajatorilor din România. Spre exemplu, majoritatea posturilor nou apărute în anul 2019 se află în zona de digital şi social media”, spune Oana Munteanu, Senior Manager People&Organisation, PwC România.

Potrivit Barometrului de HR, majoritatea respondenţilor se consideră pregătiţi să facă faţă deficitului forţei de muncă şi costurilor salariale pe care le implică atragerea şi creşterea numărului de angajaţi în anul 2020.

Studiul HR Barometru a fost derulat de către PwC în luna octombrie 2019, pe baza informaţiilor furnizate de 65 de companii participante.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
crestere,
romania,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.