Proiect: Construirea depozitelor de deşeuri periculoase la distanţă de sub 20 km de oraşe, interzisă

Autor: Alina Novaceanu Postat la 16 mai 2015 23 afişări

Un grup de 108 parlamentari din toate partidele propun să fie interzisă construirea instalaţiilor pentru valorificarea şi eliminarea deşeurilor periculoase la o distanţă mai mică de 20 de kilometri faţă de linia de ţărm a Mării Negre, de ariile protejate şi de localităţile urbane.

Cei 108 parlamentari din toate partidele au iniţiat, în acest sens, un proiect de modificare a Ordonanţei 195/2005 privind protecţia mediului.

Astfel, potrivit proiectului, este interzisă construirea instalaţiilor pentru valorificarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi radioactive la o distanţă mai mică de 20 de kilometri faţă de linia de ţărm a Mării Negre, faţă de ariile protejate şi faţă de localităţile urbane.

Iniţiatorii consideră că după 1990 s-au construit o serie de depozite de deşeuri, "generând adevărate trasee de transport a deşeurilor poluante din diverse ţări europene către România". Ei au apreciat, în expunerea de motive, că este nevoie de o reglementare mai strictă asupra modalităţii de construire a centrelor de gestionare sau depozitare a deşeurilor industriale, rafinăriilor, instalaţiilor pentru îngrăşăminte chimice, combinatelor siderurgice, centralelor nucleare care produc poluanţi sau deşeuri periculoase în arealul teritorial aflat în zonele protejate natural sau pe litoralul Mării Negre.

"Din acest punt de vedere, este necesară o zonă tampon, pentru a se putea interveni în cazul unui accident ecologic. Distanţa de 20 de kilometri faţă de linia ţărmului Mării Negre, a localităţilor şi a ariilor protejate constituie o măsură necesară pentru diminuarea riscurilor", au mai arătat iniţiatorii.

Proiectul a fost iniţiat în 12 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROIECT,
DEŞEURI PERICULOASE,
/actualitate/proiect-construirea-depozitelor-de-deseuri-periculoase-la-distanta-de-sub-20-km-de-orase-interzisa-14276316
14276316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.