Privatizarea scumpeste kilowattul

Postat la 22 februarie 2006 1 afişăre

Peste 370 de milioane de euro vor fi investiti anul acesta in cele opt distributii de electricitate dintre care patru au fost privatizate. Retelele se vor extinde iar Electrica va intra pe piata de telecomunicatii. Si toate astea vor avea un rezultat previzibil: scumpirea kilowattului.

Peste 370 de milioane de euro vor fi investiti anul acesta in cele opt distributii de electricitate dintre care patru au fost privatizate. Retelele se vor extinde iar Electrica va intra pe piata de telecomunicatii. Si toate astea vor avea un rezultat previzibil: scumpirea kilowattului.

Privatizarea sistemului de distributie a electricitatii a inceput sa umple conturile Electrica SA cu cateva sute de milioane de euro. Numai anul acesta - ca urmare a vanzarii Electrica Oltenia, Moldova, Banat si Dobrogea, catre CEZ, E.ON respectiv ENEL - societatea-mama, Electrica SA, va dispune de peste 100 de milioane de euro, la care se adauga alte 270 de milioane de euro sub forma de investitii din surse proprii si din imprumuturi luate de societate. Iar banii ar urma sa fie destinati extinderii infrastructurii si intrarii pe piata de telecomunicatii. 

Cel putin teoretic, investitiile si imbunatatirea calitatii retelelor s-ar putea concretiza in reducerea costurilor de distributie si, implicit, a tarifelor la electricitate. In realitate, efectele sunt exact inverse: preturile vor creste, astfel incat 2007 sa ne prinda cu tarife apropiate de cele din Uniunea Europeana, adica aproape duble fata de cat sunt in momentul de fata. Unde vor ajunge insa cele peste 370 de milioane de euro alocate pentru investitii?

Banii vor fi impartiti pe doua capitole: sumele atrase din privatizarea filialelor de distributie si resursele proprii. 

Ce reuseste Ministerul Economiei sa ia din privatizari, Electrica ar urma sa investeasca in productia de energie, spune Nicolae Coroiu, directorul general al societatii. Mai precis, cei 100 de milioane de euro vor fi destinati, in parte, lucrarilor de la Unitatea 3 a Centralei de la Cernavoda. "Este nevoie, insa, de un studiu de fezabilitate", explica Nicolae Coroiu. Electrica ar urma sa faca un parteneriat cu Nuclearelectrica pentru finantarea lucrarilor. In plus, sistemul de facturare, de relatii cu clientii va beneficia de o parte din banii din privatizare, mai spune Coroiu. 

Restul de 270 de milioane de euro vor fi folositi pentru "remodelarea portofoliului de afaceri". Electrica va "ataca" sectorul de telecomunicatii si isi va extinde afacerile de comert cu energie. Pentru aceasta, compania si-a crescut planul de investitii cu 84% fata de 2004. 

Dar toate aceste programe, care "vin in sprijinul consumatorilor", dupa cum spun oficialii companiei, nu vor insemna si un kilowatt mai ieftin. Pe de o parte, pentru ca investitiile trebuie recuperate. Cresterea costurilor de distributie este una dintre solutii. Pe de alta, tocmai privatizarea care aduce sute de milioane de euro in conturile Electrica este cea care impune scumpiri.  Investitorii straini care preiau societatile locale de distributie a energiei electrice au negociat cu statul roman un plan de majorare a tarifelor. Calea scumpirilor a fost deschisa de compania italiana ENEL. Aceasta a stabilit, de comun acord cu reprezentantii Ministerului Economiei, unele costuri fixe, care se vor regasi in pretul de distributie. Societatea a recurs si la imprumuturi pentru plata celor 112 milioane de euro pentru actiunile Electrica Banat si Dobrogea. Iar una dintre conditiile pentru semnarea contractelor de privatizare a fost tocmai posibilitatea recuperarii acestor investitii intr-o perioada cat mai scurta de timp. Asa s-a ajuns ca rata de recuperare a investitiei sa fie de 12%/an, in primii patru ani si apoi de 10%/an. Adica, ENEL va trece la capitolul costuri de distributie, in fiecare an, cate 12% din sumele pe care societatea le investeste in Romania. 

Aceeasi reglementare se mentine si in cazul companiei germane E.ON, care a preluat Electrica Moldova si al companiei CEZ-Cehia, care preia Electrica Oltenia. Ambele societati straine vor folosi, pentru finantarea achizitiei, atat surse proprii, cat si cele atrase din imprumuturi, spun surse din sectorul energetic. 

Pentru ca tabloul sa fie complet, factura la energie electrica va mai fi modificata "gratie" unui element suplimentar: acciza. Aceasta ar urma sa fie, de la 1 aprilie, de 0,14 euro pe MWh pentru electricitatea utilizata in scop comercial si de 0,30 euro pe MWh pentru electricitatea folosita in scop necomercial. Efectele in pretul final se vor simti abia in iulie, cand curentul se va scumpi cu aproape 7%.

Banii ar trebui sa fie destinati, potrivit unor surse din sectorul energetic, acelor producatori care nu se conformeaza cu normele europene de mediu.  Societatea de productie a electricitatii Termoelectrica este unul dintre destinatarii sumelor provenite din majorarea tarifelor. Societatea vinde, de ani buni, energie electrica si termica la preturi care nu acopera costurile de productie. Iar institutiile financiare internationale au cerut autoritatilor scumpirea energiei pana la acoperirea costurilor producatorilor.  In concluzie, desi privatizarea distributiei de electricitate aduce investitii de sute de milioane de euro, ele nu se vor concretiza in scaderea tarifelor la kilowatt. Angajamentele autoritatilor in fata investitorilor straini, a organismelor internationale, si, nu in ultimul rand, in fata Uniunii Europene se traduc in scumpiri semnificative ale curentului electric. 

Cel putin la nivel declarativ, exista si o parte buna a acestei afaceri: serviciile societatilor de distributie a energiei electrice se vor imbunatati, iar numarul locuintelor racordate la reteaua de electricitate va creste. Cat din aceste promisiuni se va indeplini, vom vedea in anii urmatori. Pe termen scurt, insa, ne asteapta facturi mai mari, inca din vara acestui an.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Privatizarea scumpeste kilowattul
/actualitate/privatizarea-scumpeste-kilowattul-976200
976200
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.