Primul fond de investitii din lume bazat pe Twitter

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 mai 2011 16 afişări

Derwent Capital Markets, o firma londoneza de investitii, a lansat in aceasta saptamana un fond de hedging in valoare de 40 de milioane de dolari, fond care va folosi Twitter pentru a se orienta in plasarea investitiilor.

Fondul, primul pe plan mondial care se bazeaza pe social media, va monitoriza o selectie de pagini, in timp real, pentru a "simti" sentimentele pietei, inainte de a manevra banii.

"De ani de zile investitorii spun ca pietele financiare sunt conduse de teama si de lacomie, dar nimeni nu a mai folosit tehnologia pentru a cuantifica emotiile", spune Paul Hawtin, fondatorul Derwent. El a adaugat ca a deschis o fereastra catre temerile lumii.

Hawtin nu a precizat cum functioneaza sistemul pe care l-a pus la punct. Intrebarea logica care se pune este: daca Twitter poate prezice starea de spirit a publicului iar starea de spirit poate prezice evolutia pietei, atunci Twitter poate emite predictii despre evolutia bursei?

Cercetatori de la Indiana University si University of Manchester au adunat tweet-uri pentru anumite cuvinte cheie si le-au filtrat printr-un algoritm capabil sa determine starea de spirit a pietei. Si, uluitor, a functionat: universitarii au prezis evolutiile Dow Jones in 2008 cu o precizie de 87%.

Trebuie subliniat insa ca modelul nu se aplica evenimentelor majore si neasteptate: Twitter a ratat, de exemplu, in octombrie 2008, programul de salvare a sistemului bancar american, eveniment care a facut piata sa creasca.

Fondul anticipeaza deja un randament anual de 15 - 20% pentru investitori. "Am testat sistemul de ceva timp, iar rezultatele au fost remarcabile:, spune Hawtin. In cazul in care Twitter se va dovedi de incredere, firma ar putea decide sa monitorizeze si alte forme de social media, cum ar fi Facebook sau Google Trends.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/primul-fond-de-investitii-din-lume-bazat-pe-twitter-8274547
8274547
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.