Previziuni economice în 2017: De la scumpiri, la mărirea dobânzilor interbancare/ Avertismentul dat de Comisia Europeană

Autor: Dan Straut, Mona Scarisoreanu Postat la 01 ianuarie 2017 569 afişări

În 2017, principalul motor al creşterii economice – consumul – va  decelera şi preţurile vor începe să urce, astfel că Guvernul va trebui să fie mai prudent în alocările bugetare, arată prognozele oficiale consultate de MEDIAFAX.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere economică de 4,3% în 2017 – faţă de 4,8% în 2016 – la un Produs Intern Brut (PIB) de 807,4 miliarde de lei – faţă de 758,5 miliarde de lei în 2016 – şi o inflaţie medie anuală de +1,9%, faţă de -1,6% în 2016. Aşadar, anul viitor economia îşi va continua creşterea, însă într-un ritm mai puţin alert decât în 2016, în timp ce media preţurilor va trece de la minus la plus. Chiar şi aşa, PIB/locuitor va urca de la 38.487 de lei în 2016 la 41.199 de lei în 2017.

La rândul său, Banca Mondială atrage atenţia, într-un raport recent, că saltul de 5,1% pe care îl estimează pentru 2016, după o creştere de 3,8% anul trecut, va fi urmat în 2017 de o încetinire a creşterii la 3,8%, pentru ca în 2018 avansul economiei româneşti să se reducă la 3,4%.

România va avea un deficit bugetar de 3,2% în anul 2017 „din cauza majorărilor salariale din sectorul public şi a reducerii unor taxe”, se arată în Prognoza de toamnă emisă recent de Comisia Europeană. Deficitul bugetar al României estimat de Comisie pentru anul 2017 va fi astfel cu 0,2 puncte procentuale peste plafonul acceptat în Uniunea Europeană, dincolo de care Comisia Europeană declanşează procedura de deficit excesiv. „Deficitul guvernamental general este proiectat să se majoreze considerabil, din cauza tăierilor de taxe şi a creşterii salariilor din sectorul public”, atrage atenţia Comisia Europeană.

Conform sursei citate, România va încheia anul 2016 cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB, dar în 2017 va înregistra un decalaj între veniturile şi cheltuielile bugetare de 3,2% din PIB. „Veniturile bugetare vor avea de suferit ca urmare a reducerii cotei standard de TVA de la 20% în 2016 la 19% în 2017, precum şi a eliminării taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi”, notează Comisia Europeană.

Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că vârful de creştere economică înregistrat în 2016 de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,8%, însă chiar şi aşa România va înregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa. Pentru 2018, FMI estimează că economia românească va înregistra o creştere de 3,3%.

Eugen Sinca, analistul şef al BCR, a declarat pentru MEDIAFAX că inflaţia va creşte uşor „spre +1,7% în decembrie 2017” de la un nivel prognozat de -0,6% în decembrie 2016, dar „se va menţine în ţinta Băncii Naţionale a României”, şi astfel „nu vedem motive pentru o majorare a dobânzii de politică monetară”.

„Un posibil pas din partea BNR în 2017 este o îngustare a coridorului dintre facilitatea de credit şi facilitatea de depozit, ceea ce ar putea duce la o creştere usoară a dobânzilor interbancare pe termen scurt spre dobânda-cheie. În prezent, dobânda ROBOR la 3 luni este de 0,8-0,9% în timp ce dobânda de politică monetară este de 1,75%, ceea ce scade valoarea de semnal în economie a acesteia. Nu excludem, astfel, un proces gradual prin care dobânzile din piaţa monetară să crească spre dobânda de politică monetară, după ce au fost atinse minime istorice în 2016”, a spus analistul.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe comedymall.ro

ZF.ro
Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19 Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de unde locuiţi
Mediafax
Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză
Preşedintele Belarusului închide graniţele cu Occidentul şi pune armata în stare de alertă
MonitorulApararii
Moment important pentru armată: recepţionează primul sistem Patriot Moment important pentru armată: recepţionează primul sistem Patriot
Trump se arată disponibil vânzării aeronavelor F-35 către EAU, în ciuda opunerii Israelului
MonitorulPartidelor
Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban
Tudose: Dezumanizarea liberală ţine de lipsa de omenie
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.