Preţurile de consum din zona euro au crescut în luna mai pentru prima oară în şase luni, cu 0,3%

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 02 iunie 2015 26 afişări

Preţurile de consum din zona euro au crescut în luna mai pentru prima oară în ultimele şase luni, cu 0,3% faţă de intervalul similar din 2014, marcând o victorie importantă pentru campania Băncii Centrale Europene (BCE) de evitare a deflaţiei care ar fi putut deturna redresarea economică fragilă.

Analiştii anticipau o creştere a preţurilor mai lentă, de 0,2%, transmite MarketWatch.

Creşterea preţurilor a fost susţinută nu doar de revenirea preţurilor energiei, existând semne şi că cererea mai mare de consum determină preţuri mai mari pentru bunuri şi servicii.

După o lungă perioadă de încetinire a inflaţiei, preţurile de consum au scăzut pentru prima oară sub nivelul anului anterior în decembrie. O lună mai târziu, BCE a anunţat lansarea programului de suplimentare a lichidităţilor, în cadrul căruia BCE cumpără obligaţiuni de peste 1.000 de miliarde de euro, cea mai mare parte guvernamentale, până în septembrie 2016.

Primele achiziţii, de 60 de miliarde de euro pe lună, au început în martie şi până în aprilie declinul preţurilor a încetat.

"Consiliul guvernatorilor BCE va sublinia din nou, probabil, că achiziţiile de obligaţiuni vor continua la acelaşi nivel până la sfârşitul lui septembrie 2016, sau cel puţin până când va apărea o ajustare sustenabilă a inflaţiei", a declarat Thomas Kobel, analist la SEB.

O parte din creşterea preţurilor a fost determinată de revenirea preţurilor energiei. Într-o perioadă de 12 luni încheiată în luna mai, preţurile energiei au scăzut cu 5%, comparativ cu declinul de 5,8% în anul încheiat în aprilie. Dacă preţurile energiei îşi vor relua declinul, deflaţia ar putea pune din nou în pericol zona euro.

Excluzând preţurile energiei, alimentelor şi alcoolului, inflaţia anuală core s-a accelerat la 0,9% în luna mai, de la un minim record de 0,6%. Preţurile serviciilor au avansat cu 1,3% faţă de intervalul similar din 2014, după o creştere de 1% în aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZONA EURO,
INFLAŢIE,
/actualitate/preturile-de-consum-din-zona-euro-au-crescut-in-luna-mai-pentru-prima-oara-in-sase-luni-cu-0-3-14385160
14385160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.