Presupusul autor al scurgerii de documente în scandalul LuxLeaks, inculpat pentru furt

Autor: Gaidau Ion Postat la 13 decembrie 2014 58 afişări

Presupusul autor al scurgerii a mii de pagini din acordurile fiscale încheiate între Luxemburg şi multinaţionale care a dat naştere scandalului LuxLeaks a fost inculpat pentru furt, încălcare a secretului profesional şi spălare de bani, a anunţat Parchetul.

Scandalul LuxLeaks a afectat imaginea noului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care era premier al Luxemburgului la vremea semnării acestor acorduri fiscale între Marele Ducat şi multinaţionale.

Identitatea acuzatului nu a fost dezvăluită. Această inculpare a fost posibilă în urma unei plângeri făcute de compania de audit PWC Luxembourg, în iunie 2012, după ce a descoperit un furt de documente în urma unui reportaj al France 2, o lună mai devreme.

Reportajul consacrat evaziunii fiscale din Marele Ducat releva existenţa a sute de acorduri fiscale între Administraţia Contribuţiilor Directe din Luxemburg şi filialele unor multinaţionale, permiţând acestora din urmă reduceri mari de impozite.

În urma plângerii PWC, o anchetă judiciară a fost deschisă de Parchetul din Luxemburg. Ancheta a fost relansată în noiembrie, după dezvăluirile LuxLeaks de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Potrivit directorilor PWC Luxembourg, furtul a fost comis în septembrie 2010 de către un fost angajat al firmei, care a copiat date confidenţiale, fără a fi reperat, timp de aproape doi ani, până când jurnalişti ai France 2 au relevat scurgerea de documente de la PWC.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LUXEMBURG,
JUSTIŢIE,
ECONOMIE
/actualitate/presupusul-autor-al-scurgerii-de-documente-in-scandalul-luxleaks-inculpat-pentru-furt-13719229
13719229
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.