Preşedintele Turciei ameninţă că va "tăia capul trădătorilor", la un an după tentativa eşuată de lovitură de stat. Erdogan, dispus să aprobe reintroducerea pedepsei capitale

Autor: Mircea Olteanu Postat la 16 iulie 2017 90 afişări

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va "tăia capul trădătorilor", într-un discurs cu ocazia comemorării tentativei eşuate de lovitură de stat din iulie 2016, reafirmând că este dispus să aprobe reintroducerea pedepsei capitale, informează site-ul postului France 24.

"În primul rând, vom tăia capul acestor trădători", a ameninţat Erdogan la un Istanbul, în timp ce mulţimea scanda în favoarea reintroducerii pedepsei capitale.

Preşedintele a reafirmat că va aproba reintroducerea pedepsei capitale, dacă Parlamentul de la Ankara o va cere, cu toate că UE a avertizat că acest lucru ar însemna încetarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Blocul comunitar.

"Suntem un stat guvernat de legi. Dacă ajunge pe masa mea după Parlament, o voi semna", a declarat preşedintele.

Erdogan şi-a susţinut discursul pe un pod peste strâmtoarea Bosfor, unde puciştii au deschis focul asupra civililor care protestau faţă de tentativa de lovitură de stat.

"Am plătit un preţ...însă nu există niciun preţ pentru independenţa şi viitorul pe care l-am obţinut în schimb pentru acest sacrificiu", a adăugat liderul turc, făcând referire la cele 249 de persoane care şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor cu puciştii.

În urma evenimentelor din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară. Gulen, aflat în exil autoimpus în SUA, neagă categoric aceste acuzaţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
LOVITURĂ DE STAT,
ERDOGAN

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.